PUBLICITAT

La majoria de comuns fixen al 5% la cessió a la reforma de la llei del sòl

  • Sant Julià i Andorra la Vella, que va parlar abans de l'estiu d'arribar al 0%, encara no s'han decidit
LUIS GARRIDO
CANILLO

Periodic
Un moment de la reunió de cònsols a Canillo, ahir a la sala del Comú Foto: ÀLEX LARA

Amb la nova llei del sòl a punt per estrenar-se –avui mateix podria entrar en vigor–, sembla que els comuns han optat per rebaixar la cessió en sòl urbà consolidat al 5%. Només Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria falten per decidir on deixaran la taxa de la que es porta parlant bona part de l'any, i on bona part del sector de la construcció diposita part de les esperances pel temps que duri aquesta rebaixa de la taxa.

Així es va fer saber després de la reunió de cònsols que va tenir lloc ahir a Canillo. Tal i com van recordar els cònsols de Canillo i Encamp, Josep Mandicó i Jordi Mas, la llei està enllestida per part de Govern i era un dels assumptes claus per a aquest inici de curs. Tant, que és molt possible que es faci pública avui. En aquest cas, els comuns haurien d'aprovar la rebaixa de la cessió en sessió ordinària o extraordinària. I només a partir d'aquell moment seria possible obtenir una rebaixa en la cessió obligatòria.

La rebaixa més significativa serà a Escaldes-Engordany i a la Massana, que passaran del 15 al 5%. Canillo i Encamp retallaran cinc punts, del 10% al 5%. I Ordino es mantindrà al 5% que ja aplica actualment. Tot i que la incògnita continua sent Andorra la Vella i Sant Julià. En el cas de la capital, s'havia parlat de la possibilitat de rebaixar-la fins al 0%. Però en un termini inferior a un mes totes les parròquies podrien tenir activada aquesta mesura.

Impacte incert / Ambdós cònsols van dir que consideren que un 5% ja és un incentiu suficient per atreure nous projectes, i que la decisió l'ha pres cada comú per la seva banda fent una valoració interna. Sense la necessitat d'un pacte generalitzat i tenint en compte la quantitat de terreny consolidat que disposa cada parròquia i les possibilitats que hi ha que puguin sorgir projectes.

Mas va explicar què el 5% és una bona xifra perquè ja és una aportació important a la gent que té possibilitats de construir, tenint en compte que tampoc hi ha gaire terreny consolidat.

Tot i així, els dos cònsols, parlant també en nom de la resta de comuns, van tornar a dir que no es pot saber fins a quin punt es pot rellançar la construcció amb aquesta mesura. I si realment tindrà un impacte significatiu. Que «influenciarà una mica», però també que no es poden demanar miracles. És un «incentiu», però no una mesura molt important.

Tal i com va expressar el PS durant l'estiu, podria pujar artificialment el nombre d'obres. I és que moltes obres podrien estar parades durant tots aquests mesos esperant aquest setembre, quan es llança la mesura.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT