PUBLICITAT

La guerra del tabac crema

  • Els petits comerciants protesten pels preus que practiquen alguns supermercats i gasolineres amb l'excusa d'utilitzar el producte com a reclam turístic
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un estand amb multitud de marques i ofertes al centre d'Andorra la Vella Foto: TONY LARA

La guerra de preus del tabac s'encén perquè aquesta mercaderia qualificada de sensible per la reglamentació de taxes, no té un preu unificat, sinó ben al contrari, tot i la pujada d'impostos aprovada amb caràcter d'urgència pel Consell General el juliol passat, s'està venent aquest estiu a uns preus més que atractius a les grans superfícies i en algunes gasolineres, cosa que els petits comerciants especialitzats denuncien, tot i que amb una veu desigual. Mentre que alguns callen resignats, Ton Armengol de la Casa dels Tabacs, un referent del comerç detallista de tabac a Escaldes-Engordany, afirma que “no estic al corrent del manteniment del preu del tabac a Espanya, però de tota manera el que ens fa mal als comerciants no és això sinó la competència deslleial que tenim dins el país”. Armengol va tornar a evocar els preus que practiquen algunes grans superfícies «per sota del preu de cost del cartó, que estan rebentant el negoci als petits». I és que alguns grans magatzems «continúen oferin el Marlboro a 24,90 euros el cartró, quan el preu recomanat és de 29,95 euros, és més, si el comprem al majorista ens surt més car». Ja fa uns dies que Armengol va denunciar la «competència deslleial d'alguns que estan venent per sota del preu de cost actual» i lamentava «la imatge que estem donant, poc seriosa i que a més d'aixecar les ires dels nostres clients, també ens fa mal de cara a l'exterior, sobretot en un moment en què es pretén escurçar el diferencial de preu en aquesta mercaderia sensible per no ensorrar el negoci de tots».

Malestar general

El malestar està instal·lat perquè el paquet de Marlboro, per exemple, que té un preu recomanat de 29,95 euros s'està venent en algun comerç a 24,90 euros i fins i tot, en alguna gasolinera a 24,65 euros. Més de cinc euros per sota del preu normal. I si aquesta oferta, com tantes altres, és molt atractiva per al turista, també va en contra de la de la voluntat política d'escurçar el diferencial amb Espanya on el preu és de 4,5 euros. L'excusa més argumentada és que el tabac serveix de reclam per captar l'atenció del client i poder-li vendre altres articles però el cert és que també és un preu molt llaminer per a contrabandistes improvisats que poden adquirir en una sola compra fins a 75 cartons. Cosa que no contribueix a reduir el degoteig constant de decomisos a la duana de la Farga de Moles, ni a accelerar la lluita contra el contraban, un dels primers eixos de col·laboració amb les autoritats veïnes.

Només cal recordar la visita de presentació de la Delegada del Govern espanyol a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna que es va felicitar amb el cap de Govern, Antoni Marti, per la bona entesa dels cossos de policia de tots dos països en la lluita contra el contraban de tabac, a començaments de juny passat. Per això, alguns no veuen amb mals ulls que el Govern n'acabés fixant el preu de la mateixa manera que també fixa el preu dels carburants o del pa. Ahir una dona va gosar ser valenta i va expressar aquesta idea que fa por a la majoria de polítics, «el tabac és un producte nacional i el Govern n'hauria d'establir el preu perquè es tracta de protegir la pagesia» va argumentar la presidenta de l'Associació de Petits Comerciants, Rosa Pascuet, afegint que «en general, el nostre comerç dóna una imatge poc seriosa, passa el mateix amb les rebaixes, que continuem a l'espera d'un reglament que no acaba mai d'arribar».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT