PUBLICITAT

Marc Pantebre: «La 'rentrée' serà calenta»

GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Pantebre al seu despatx. Foto: ÀLEX LARA

PRESIDENT DE LA CCIS.

–¿Com serà aquesta rentrée?

–La rentrée serà calenta. Tenim el 17è Informe Econòmic sobre la taula, que és quan la Cambra parla de veritat. És un referent de la vida econòmica que ens dona una àmplia perspectiva per poder comparar com estan les coses. N'estem preparant la introducció i ens costa trobar les paraules per no trencar l'equilibri entre explicar la realitat i no caure en el pessimisme.

–¿La situació és pitjor?

–Es degrada aquest any una mica més que l'any passat, perquè no s'acaben de solucionar els problemes estructurals que té l'economia andorrana i també perquè està molt entroncada a l'economia dels països veïns. L'economia espanyola va malament i Andorra n'és receptora. La gent sap que si ve a Andorra és per consumir i molts ja ni venen. L'estadística de freqüentació és prou eloqüent. Som un país preparat amb unes estructures per rebre tants visitants i quan no en rebem tants, tot grinyola. I sobren hotels, comerços i restaurants, sobra personal i això és molt difícil de pair.

–¿Quines reformes caldrien?

–Entenem que cal aplicar una sèrie de reformes internes que permetin que l'economia andorrana es pugui expandir tant internament com externament. S'estan fent passos decidits com ara l'obertura a la inversió estrangera. És una oportunitat que cal aprofitar, no només a curt termini, perquè estic convençut que si les coses es fan bé, d'aquí a cinc anys el país pot ser bastant diferent del que coneixem avui.

–¿Però no és una mica tard, quan ja deixem de ser paradís fiscal?

–La inversió estrangera es fixarà en Andorra perquè és un país fiscalment interessant. S'està treballant perquè el marc fiscal sigui transparent. No hi ha cap necessitat d'amagar res. No hi ha ni lletra petita ni claus estranyes, Andorra només ha de vendre la seva avantatge competitiva, estem en un món global.

–¿Sembla ser que quan les coses van pitjor també arriben més impostos com ara l'IRPF?

–És un tema que no fa la unanimitat entre l'empresariat. Com a Marc Pantebre penso que l' IRPF és necessari, cal posar-lo i tancar el cercle de l'imposició, per tenir el marc fiscal desplegat, consolidat i homologat. És qüestió de justícia.

–¿I l'arribada de l'IGI?

–Molt positiva. Per trencar tòpics, la Cambra també va demanar que la implantació de l'IVA fos molt anterior. Ens haguéssim pogut estalviar la implantació de l'ISI que no s'ha aplicat bé i que no té un sistema sancionador. Esperem que es passi pàgina de tot això.

–¿Quines virtuts té?

–L'IGI és fàcil de controlar i a més, tributa més gent perquè és un impost general. Crec que s'ha trobat un bon sistema que conserva la recaptació a la duana, però que a base de suportar i repercutir es va traslladant al consumidor final. Substitueix les figures que teníem per un IVA molt simplificat del 4,5%, i un IVA reduït de l'1% per una sèrie d'articles molt definits.

–¿Tenir cultura fiscal és necessari?

–És molt important i aquí la feina de la Cambra i d'altres institucions és que tributar acabi sent una cosa normal. El que ens ha permès homologar-nos a nivell internacional és signar acords d'intercanvi d'informació que després es tradueixen en acords de no doble imposició. Tot això és un camí llarg, que ens permetrà elaborar el PIB amb objectivitat i no a través d'aproximacions.

–¿Què diria a la gent que no se sent representada per la CCIS?

–Totes les opinions són respectables però mentre l'afiliació sigui obligatòria, la Cambra representa tots els sectors. Qui no ho vulgui veure així és lliure. Estem en un moment que cal prendre decisions i les associacions empresarials i la Cambra estan per dir coses. També és una de les nostres funcions. Si aquestes opinions són interpretades com que la Cambra només defensa un quants, discrepo.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT