PUBLICITAT

Les mesures de la CASS permeten reduir un 25% el dèficit previst

  • La parapública estima que tancaran l'any amb pèrdues per sota els 30 milions, però segueix sent «preocupant»
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una professional atén una consulta mèdica. Foto: RAMON GABRIEL

El pressupost per aquest 2012 de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), estableix que es tancarà l'any amb un dèficit de 40 milions d'euros. Van ser els antics membres del Consell d'Administració –encapçalats per Josep Maria Beal–, els que el van elaborar, abans d'abandonar el seu càrrec l'estiu de l'any passat. Però les mesures aplicades des de llavors, que han comportat en alguns casos un augment del cost de la sanitat i en d'altres un treball de contenció que afecta als professionals sanitaris, han permès reduir considerablement aquesta xifra. Segons va informar el president de la CASS, Josep Delgado, les previsions apunten que es tancarà el 2012 «per sota els 30 milions de dèficit». La reducció aconseguida, per tant, és del 25%.

«És una bona notícia tenint en compte que s'ha aconseguit a partir d'unes mesures urgents preses i gràcies a la feina de conscienciació feta amb els metges», va manifestar Delgado. Però en qualsevol cas, «els 30 milions de dèficit segueix sent un problema enorme». Així, la parapública seguirà treballant per a reduir encara més aquesta xifra, amb l'objectiu prioritari d'evitar la insostenibilitat del sistema sanitari. Les noves mesures han tenir com a pilar les modificacions a la Llei de la seguretat social, una normativa que el Govern vol tenir enllestida i aprovada abans d'acabar l'any.

La reducció d'aquest 25% del dèficit és una bona notícia si a més a més es té en compte, tal i com va exposar el president de la CASS, que l'activitat al país ha baixat ja que molts treballadors que s'han quedat sense feina han decidit marxar del país. I com a conseqüència, s'han perdut els ingressos que tots ells generaven. Aquest element encara li dóna més rellevància a totes les actuacions dutes a terme pel Govern en consens amb la parapública –com reduir certs percentatges de reemborsament o baixar tarifes–, va exposar Delgado. «I tampoc crec que malgrat les mesures hi hagi desassistència sanitària per part de la població», va afegir.

El dèficit zero, impossible / Malgrat aquesta important reducció i les modificacions a la llei pendents d'arribar, la CASS és conscient que hi haurà un moment en què no es podrà seguir reduint despesa. Delgado va voler deixar una cosa clara: l'objectiu dèficit zero «és absolutament impossible». El motiu, «bàsicament perquè sabem que cada vegada serem més grans i generarem més despesa sanitària», i per tant, el cost anirà creixent amb el pas dels anys. L'objectiu, per tot, és portar les xifres a un nivell que l'Estat pugui arribar a assumir.

La CASS no s'ha fixat a dia d'avui cap objectiu de pressupost ideal en relació a aquestes xifres, però al parer del seu president, «situar-nos per sota dels 20 milions d'euros d'una manera permanent seria una molt bona notícia, que no tinc clar que es pugui assumir». Per aconseguir arribar-hi, a més de controlar la despesa com s'està fent fins ara, s'hauran de prendre mesures encaminades a incrementar els ingressos. Mesures que el propi Govern ja ha posat sobre la taula, com és el cas d'un possible allargament de l'edat de jubilació o modificar les cotitzacions.

Col·laboració dels professionals / En aquesta reducció del dèficit en el pressupost de la CASS hi ha tingut molt a veure el treball encetat entre la parapública i els professionals mèdics. Només arribar el nou consell d'administració i veure les xifres que tenien sobre la taula, van iniciar una ronda de reunions amb els diferents col·lectius del país: metges, logopedes, farmacèutics, fisioterapeutes, dentistes... A tots ells «els vam avisar d'aquest diagnòstic inicial: amb un dèficit de 40 milions la situació és insostenible», va explicar Delgado. A partir d'aquí els van exposar que es prendrien decisions que els afectarien. Tal i com va explicar el president de la parapública, «els vam demanar ajuda», i tot i que no els va agradar, van haver d'acabar acceptant.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT