PUBLICITAT

Andorra i França renovaran el Conveni com a mínim fins al 2023

  • L'última reunió de la Comissió mixta serà el gener que ve i no s'introduiran grans canvis en el text vigent
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

El conveni entre el Goven de la República Francesa i el Govern d'Andorra en matèria d'Ensenyament, es renovarà l'any que ve, sense canvis majors. Així va explicar-ho a EL PERIÒDIC, el delegat de l'Ensenyament Francès a Andorra, Michel Maginot. «El proper gener tenim l'última reunió de la Comissió mixta i és possible que hi hagi canvis en el Conveni però cap canvi de fons». I afegeix «el conveni es renovarà com a mínim per deu anys més, fins el 2023». No obstant això també reconeix que «el cas d'Andorra és únic al món, perquè en els altres països, l'ensenyament francès a l'estranger no depèn del Ministeri de l'Educació Nacional però del Ministeri dels Afers Estrangers». L'ensenyament francès a Andorra reposa sobre la tradició de més d'un segle «primer a través de les escoles del Copríncep, i després de la Constitució, a través del Conveni signat el 1993 que es va renovant cada deu anys».

França i Andorra van signar el primer Conveni d'Educació el 19 de març del 1993 i el 2003 es va tornar a renovar per deu anys més. El text que encara està en vigor, consolida l'edifici educatiu andorrà del qual el sistema francès n'és un dels puntals i aposta per la diversificació de l'oferta educativa, sobretot en l'ensenyament superior francès i l'enfortiment de l'ensenyament de la llengua i de la cultura andorranes en el marc del multilingüisme. També preveu que les propostes de formació professional del sistema educatiu francès s'inscriguin en el pla nacional del Govern d'Andorra, així com la possibilitat de crear formacions comunes amb doble titulació, que permetin acollir alumnes dels diferents sistemes educatius.

Per últim, estableix promoure i facilitar l'accés dels alumnes d'Andorra a formacions d'ensenyament superior a França. «El que és important per a nosaltres és que els alumnes andorrans continuïn els estudis a França, perquè això justifica la inversió de l'Estat en el sistema d'ensenyament francès al Principat» Maginot es mostra satisfet de les últimes onades d'universitaris que cursen els estudis al país veí. «Hem aconseguit girar la situació i hem passat d'un índex molt petit el 2008, quan només el 25% de l'alumnat triava França per cursar estudis superiors al 77% actual».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT