PUBLICITAT

Vora 4.000 professionals hauran de cotitzar a partir del novembre

  • La CASS recorda que s'acaba la disposició transitòria per a autònoms i membres de consells d'administració
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Ciutadans entren a l'edifici de la CASS. Foto: TONY LARA

El novembre del 2009 entrava en vigor la nova Llei de la seguretat social, i amb ella un seguit de mesures que afectaven als treballadors del país. Entre elles, l'obligació de cotitzar per als professionals que treballen per compte propi. Es va fer, però, una excepció en forma de disposició transitòria, aplaçant aquesta obligatorietat a partir del tercer any des de l'entrada en vigor de la legislació. Ara aquest termini s'acaba: queden dos mesos abans que la Caixa Andorrana de Seguretat Social no comenci a penalitzar. I la situació preocupa a la CASS, tenint en compte que calculen que hi ha prop de 4.000 professionals pendents d'aquesta afiliació, obligatòria properament.

La mesura afecta a tots els treballadors per compte propi –professionals liberals, comerciants, autònoms, etc.–, que ja tenien activitat abans de l'arribada de la nova llei i que no tenen forma de societat. Però també afecta als membres de consells d'administració. Tots ells estaven exempts de pagar els 400, 300 o 200 euros mensuals durant aquests tres anys. A partir de l'1 de novembre, però, «el comptador comença a funcionar, començarem a facturar», va alertar el president de la CASS, Josep Delgado.

Desconeixement de la mesura / És a dir, queden dos mesos per anar a la parapública a donar-se d'alta, va informar Delgado, abans l'impagament no comenci a penalitzar. I són moltes les persones afectades, prop de 4.000 segons calculen. «És una moguda important de gestionar», i més tenint en compte que molta gent «no és conscient que haurà de pagar 400 euros mensuals d'aquí a res». I això, «al cap d'un any, són molts diners», va plantejar el president de la CASS. La parapública tem que la manca d'informació d'aquests professionals o la picaresca de voler fer els ulls grossos a la llei provoqui una «acumulació de morositat» al cap d'uns mesos.

És a dir, que en poc temps hi hagi deutes pendents de més de 1.000 euros. Perquè la parapública reclamarà la quantia que no s'ha pagat més els recàrrecs per no haver-ho fet en el termini que corresponia.

Per aquest motiu, les properes setmanes la parapública iniciarà campanyes d'informació entre la població afectada. S'enviaran recordatoris a les adreces de correu electrònic que figuren a la base de dades de la parapública. Paral·lelament, la CASS es coordinarà amb la Cambra de Comerç perquè divulguin la comunicació entre els seus afiliats. Finalment, s'habilitarà un punt d'informació a l'edifici de la CASS per atendre dubtes respecte a com i quan haurà de pagar cadascú.

Cal constatar que els que es veuen afectats pel fi del període transitori són aquells que ja eren autònoms abans de la nova llei, ja que els que ho han estat amb posterioritat ja tenen l'obligació de cotitzar des de l'inici de la seva activitat empresarial.

Plantejar com afrontar el canvi / La CASS vol iniciar el més aviat possible el període d'informació per tal d'arribar al màxim d'aquesta població. No es tracta només de recordar que hauran de pagar aquests 400 euros mensuals, sinó també de donar temps perquè els afectats prenguin una decisió al respecte. És a dir, decidint si els surt a compte seguir amb la seva fórmula de negoci ara que podrien arribar a pagar 4.800 euros cada any, o si poden modificar la situació per no incloure's en la mesura. Per exemple, «si sóc una empresa familiar patrimonial, potser surt a compte nomenar un administrador únic i que només pagui un membre de la família», va plantejar Delgado. O que es prenguin decisions com deixar de formar part d'algun consell d'administració perquè no es vol pagar aquesta quantitat. «Cadascú té la seva idiosincràsia, hi ha moltes tipologies de persones afectades», va manifestar el president de la parapública, que va afegir que el principal objectiu és que, per sobre de tot, «la gent estigui assabentada. No volem arribar al gener i que hi hagi un grup molt gran de gent que ens degui dos o tres mesos» per un tema de desinformació o perquè no sabia quin eren els passos a seguir per a donar-se d'alta.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT