PUBLICITAT

França aposta per la remodelació a fons del Lycée Comte de Foix

  • La posada a nivell de l'edifici costa 3 milions d'euros però la reestructuració necessitarà més diners
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El Lycée Comte de Foix, ahir. El referent de l'ensenyament francès es renovarà en els propers 18 mesos. Foto: ÀLEX LARA

El rectorat de Montpeller engegarà l'any que ve un estudi per reestructurar a fons el Lycée Comte de Foix. El delegat de l'Ensenyament Francès a Andorra, Michel Maginot, va explicar ahir que «l'any que ve emprendrem nous estudis per veure com podríem dividir l'ala del Collège de la del Lycée, cosa que és difícil fer, ara per ara». Entre les mancances que apunta la direcció i el professorat de l'establiment hi ha la vella reivindicació de «tenir una sala polivalent que ens permetés fer-hi actes socials, reunions o fins i tot, passis audiovisuals». Aquesta no és l'única necessitat que apunten els responsables de l'establiment que fa anys que es plantegen ampliar la formació professional amb noves seccions de turisme, «una formació que pot tenir molta sortida a Andorra».

Però tot això no es pot fer si no es renova el Lycée, «es tracta d'un projecte molt més costós que les obres d'urgència que començarem aquest any per al qual necessitarem un pressupost conseqüent que s'haurà de realitzar per trams». La dificultat per tirar endavant aquest ambiciós projecte no és només d'ordre econòmic sinó també tècnic. «Per refer una part de l'edifici cal posar els alumnes en un altre lloc; cal trobar locals o solucions, és un treball que s'allargarà uns quants anys més». Perquè tot prosperi, però, també cal un veredicte positiu de l'estudi previ, «si el projecte no és viable, la construcció del Collège d'Encamp es tornarà a posar sobre la taula ben aviat, en canvi si l'estudi és positiu, el Collège d'Encamp ja no serà d'actualitat per uns quants anys».

Intervenció immediata / No obstant això, el Lycée farà objecte d'una sèrie d'intervencions d'urgència a partir d'aquest any amb una primera dotació de 250.000 euros per unes obres pressupostades en 3 milions per al 2013. «Les obres són molt diverses i van des de la refecció d'alguna teulada fins a l'aïllament de les façanes i terrasses, passant per canviar la maquinària industrial de les cuines i el cablatge elèctric, entre altres». I és que el Lycée Comte de Foix és un edifici vell de 40 anys «inadaptat en termes de consum energètic que a més té una sèrie d'instal·lacions i maquinària que no són conformes ni a la normativa elèctrica ni a la normativa en general». Les obres de millora que finalitzaran l'any que ve, responen a una auditoria encarregada pel Rectorat de Montpeller i «cobriran de sobra les demandes dels auditors». La intervenció al Lycée justifica en part la decisió presa pel Ministeri d'Educació francès de posposar la construcció del nou Collège a Encamp. «El Ministeri construeix molt poc, algun establiment als departaments d'ultramar (Dom Tom) que estan en plena explosió demogràfica però res més», explica Maginot que afegeix, «els pressupostos de l'Estat francès també han patit retallades i el Ministeri no té els 17 milions d'euros previstos per aquest projecte que ja té més de 10 anys».

Decisió política /Maginot explica que la construcció d'un Collège a Encamp es va projectar per descongestionar el Lycée, «un establiment de gran envergadura per a Andorra, que de tota manera sempre serà el referent del sistema d'ensenyament francès». El nou Collège i els treballs de millora del Lycée Comte de Foix fan part d'un mateix dossier, «però les dificultats pressupostàries no han permès que tirés endavant. De fet les obres haurien d'haver començat aquest any per poder obrir l'establiment el 2016, per tant, ja anàvem tard». La crisi però també l'estabilitat demogràfica d'Andorra, «fins i tot el retrocés del nombre d'habitants, fa que la construcció del Collège ja no sigui vital». Aquestes dues variables van fer que es prioritzés la intervenció al Lycée. A més, la necessitat de renovar l'edifici que pateix problemes tècnics i estructurals va decantar la balança. «La intervenció al Lycée s'havia de fer sense dilacions, es construís o no un nou Collège, i ens vam plantejar la possibilitat de no poder tirar endavant o finalitzar les obres de millora, que són urgents, si començàvem a construir també a Encamp».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT