PUBLICITAT

Les gestants podran donar sang de cordó umbilical a partir de dilluns

  • Després del naixement del nadó, es recollirà la mostra a la mare donant i s'enviarà al Banc de Sang i Teixits
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una donació de sang de cordó que arriba i s'enregistra al Banc de Sang i Teixits de Catalunya. Foto: DANNY CAMINAL

Va començar com un projecte, es va anar consolidant amb diverses reunions i acords entre les dues parts –Generalitat de Catalunya i Govern d'Andorra–, però no acabava mai de ser una realitat. Finalment, i després de sis anys d'intentar-ho, Andorra ja és oficialment activa al programa de donació de sang del cordó umbilical del Banc de Sang i Teixits de Catalunya. D'aquesta manera, les futures mares que desitgin adherir-se a aquest programa podran fer-ho a partir de dilluns vinent.

Tal i com es va fer públic ahir, el procés per les embarassades que vulguin acollir-se a la donació és el següent. En primer lloc, hauran d'informar-ne al seu ginecòleg o a la Consulta de la Llevadora del Centre d'Atenció Primària d'Andorra la Vella, on una llevadora farà tot el procés d'acollida, registre i gestió de la informació que es requereix per a poder ser admesa al programa al llarg de l'embaràs, al moment del part i el corresponent seguiment postpart.

En següent lloc, s'iniciarà un procés d'informació per a descartar en la mare, entre altres, la presència de malalties infeccioses i els antecedents familiars o altres factors de risc de malalties potencialment transmissibles, que comprometin la seguretat en cas d'un possible trasplantament.

Finalment, la recollida de les mostres de sang de cordó a Andorra es durà a terme a la maternitat de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Si tot és correcte, en el moment del part, després del naixement i de la secció del cordó, es recollirà la sang de cordó umbilical a la mare donant i s'enviarà al Banc de Sang i Teixits de Catalunya.

Serà el Banc qui s'ocuparà del processament, l'emmagatzematge, la validació de les unitats, l'enviament de dades al registre de donants espanyol i internacional i la distribució per a trasplantaments. A més a més, la sang de cordó que no sigui vàlida per a trasplantaments també podrà ser utilitzada amb finalitats de recerca.

Un programa que és líder mundial / El projecte ha estat impulsat pel Govern d'Andorra i el d'Espanya, amb la col·laboració de la Organización Nacional de Trasplantes, el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, la Fundació Internacional Josep Carreras per a la Lluita contra la Leucèmia, la Fundació Crèdit Andorrà i el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària. Ha estat possible ja que el Principat forma part del programa Concòrdia, que té per objectiu l'obtenció altruista d'unitats de cordó umbilical procedents de diversos hospitals, els quals s'envien al Banc de Sang i Teixits de Catalunya.

Aquest programa, creat l'any 2008, és un projecte de cooperació interterritorial pel qual el Banc de Sang i Teixits rep les donacions de mares d'Andorra, Catalunya, l'Aragó, les Illes Balears, Cantàbria, Extremadura i Navarra. En aquest sentit, permet que cada any arribin més d'11.000 cordons umbilicals al Banc de Cordó de Catalunya, entitat que ha assolit la xifra de 1.000 cordons trasplantats i és líder europeu i tercer mundial en trasplantaments de sang de cordó umbilical.

Totes les reserves de sang de cordó estan centralitzades en un registre espanyol (REDMO).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT