PUBLICITAT

Sarkozy avala Andorra

  • El president francès enterra així les tibantors sorgides l'any passat amb l'amenaça d'abdicació
  • Aconseguida l'homologació en transparència, França ofereix suport per a l'associació a la UE
sarkoidalleres
El copríncep i president francès, Nicolas Sarkozy, amb el Síndic General, Josep Dallerès, dirigint-se a la Casa de la Vall després de la salutació formal, ahir al migdia. Foto: TONY LARA

MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

El president de la República francesa i copríncep d'Andorra, Nicolas Sarkozy, va visitar ahir el Principat, un gest que va servir per deixar enrere les tibantors sorgides amb l'amenaça d'abdicació el març de l'any passat si el microestat pirinenc no sortia de la llista de paradisos fiscals de l'OCDE i, al mateix temps, per avalar el camí recorregut en matèria de transparència. De la mateixa manera que Sarkozy va homologar Andorra en el concert internacional, el francès va oferir mà estesa per a la negociació del conveni per evitar la doble imposició entre tots dos països i, especialment, per al procés d'acostament a Europa que el Govern socialdemòcrata vol culminar amb un acord d'associació.

"Vull felicitar els progressos fets per Andorra en matèria de paradisos fiscals", va manifestar Sarkozy davant dels membres de l'Executiu i consellers presents a l'històrica Casa de la Vall, qualificant aquests avenços com a "decisius" i "considerables". D'aquesta manera, el copríncep d'Andorra --que, juntament amb el seu homòleg episcopal, Joan Enric Vives, ostenta el rang de cap d'Estat-- va explicitar el reconeixement gal pocs minuts després que el Síndic General, Josep Dallerès, reconegués públicament durant la seva al.locució que l'amenaça de Sarkozy va fer molt de mal al país: "La vostra reacció en un determinat moment, que mostrava el vostre descontentament per la manca d'actuació del Govern amb referència a la sortida de la llista de paradisos fiscals de l'OCDE va irritar-me", va assenyalar, "perquè, com a defensor que he estat durant anys del nou equilibri aconseguit, em recordava a altres temps, i considerava que no tocava fer-ho al copríncep". Tot i això, el Síndic va valorar que, al mateix temps, aquell toc d'alerta "va ser la manera de fer-nos reaccionar".

Sarkozy va fer al.lusió a aquesta sensació compartida pel poble an- dorrà assumint haver-se agafat "molt a pit" el seu "paper de copríncep", un fet que, segons va afirmar, hauria de ser entès positivament pel Principat: "Ja en tinc prou amb la política francesa per posar el dit en la política andorrana", va resumir. A partir d'aquí, en l'àmbit de la transparència, Sarkozy es va mostrar esperançat amb la constatació que "Andorra subscrigui plenament la responsabilitat que comporta el fet de pertànyer a la comunitat internacional".

EL SEGÜENT PAS, LA UE
Després de clarificar que França està "disposada a negociar un conveni per evitar la doble imposició" amb Andorra, una fita que permetrà la reciprocitat en les relacions comercials entre tots dos països sense penalitzacions fiscals, Sarkozy va situar com a nou repte pel microestat pirinenc l'assoliment d'un acord d'associació amb la UE.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT