PUBLICITAT

El Govern obre deu expedients a establiments del sector alimentació

  • Al 2011, l'Àrea de Seguretat Alimentària va realitzar 1.500 inspeccions i va investigar tres intoxicacions
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Manipulació d'aliments a una cuina. Foto: TONY LARA

el Govern va fer públic ahir el balanç de l'any passat de l'Àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, pel que fa als controls i treball per protegir la salut pública nacional. Amb l'objectiu de vigilar la totalitat dels establiments que desenvolupen activitats relacionades amb el sector de l'alimentació, aquesta àrea va realitzar durant tot el 2011 un total de 1.556 inspeccions per verificar que complien amb els requisits tècnicosanitaris i d'higiene establerts en la normativa sanitària vigent. A més a més, aquestes inspeccions van comportar l'obertura de deu expedients sancionadors per incompliments d'aquesta legislació.

Paral·lelament, l'Àrea de Seguretat Alimentària també va participar en la investigació de tres toxiinfeccions alimentàries col·lectives conjuntament amb l'àrea de promoció, prevenció i vigilància de la salut. Segons va informar el Govern, dues intoxicacions van ser el l'àmbit domèstic (histamina en una tonyina fresca i salmonel·la a una maionesa) i una per histamina en restauració comercial (degut a una llauna de tonyina). La histamina és una mol·lècula biològica responsable de reaccions al·lèrgiques.

TIPOLOGIA D'INSPECCIONS / Pel que fa a les 1.556 inspeccions dutes a terme per aquest organisme, 1.017 correspon al sector de la remesa directa, i 539 al de la remesa indirecta. La remesa directa és el sector on els aliments i productes alimentaris són comercialitzats, venuts o cedits directament al consumidor final. Dins aquest sector, l'Àrea de Seguretat Alimentària va efectuar 621 inspeccions als establiments de restauració comercial, 93 als de restauració social, 38 als establiments que elaboren productes pel consumidor (com forns de pa, pastisseries i xarcuteries), 22 inspeccions a les grans superfícies i finalment 243 als establiments de venda al detall.

Pel que fa a la remesa indirecta, que és el sector on els aliments i productes alimentaris no van directament destinats al consumidor final sinó a terceres persones que a la seva vegada desenvolupen activitats de comercialització, venda o cessió d'aliments, es van fer 539 inspeccions. D'aquestes, 181 van ser a establiments polivalents, 179 a indústries d'origen animal homologades amb la Unió Europea i 124 a indústries d'origen animal.

D'altra banda, l'Executiu va informar que durant el transcurs de l'any es van rebre cinc alertes alimentàries a través del sistema d'alerta ràpida per aliments i pinsos del sistema RASFF integrat per països de l'espai econòmic europeu.

CONTROLS ESTRICTES I SUFICIENTS / Diversos establiments relacionats amb aquest sector van confirmar ahir que aquests controls anuals són suficients per a garantir la seguretat i higiene necessària en els aliments que es proporcionen a la població. Un d'ells és Miquel Canturri, del restaurant Mínims, que va afegir que els controls són similars als que es fan a Espanya.

Canturri va explicar en què consisteixen aquestes inspeccions que realitza l'Àrea de Seguretat Alimentària i Entorn. Es fan generalment de matins, sense avisar i sempre abans d'iniciar els menjars que posteriorment se serviran als comensals. Entre d'altres, es controla que l'establiment tingui els llibres de registre al dia i correctes pel que fa a temperatures, entrada d'aliments, neteja i control de plagues.

Posteriorment se supervisa la temperatura dels aliments i que no n'hi hagi cap de cuinat i etiquetat de més de tres dies. Canturri va afegir que en el seu cas «mai hem tingut cap problema».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT