PUBLICITAT

Els comerciants perden el 30% de facturació aquesta temporada

  • Menys turistes amb menys poder adquisitiu prioritzen els saldos i no la qualitat
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns turistes davant un aparador amb l'imperdible cartell de rebaixes. Foto: TONY LARA

Els comerciants tanquen l'agost amb una certa recança i poc optimistes de cara a la temporada d'hivern. I és que la temporada d'estiu «ha anat malament, veiem gent pel carrer, no sabem si pernocten o no a Andorra, però el que si podem dir és que només compren saldos i regategen fins l'últim moment, encara que els articles estiguin més que rebaixats», així resumia ahir la temporada comercial d'estiu, Susagna Venable, presidenta de la Federació d'Associacions de Comerciants d'Andorra (FACA). La temporada d'estiu tanca amb «un 30% menys de facturació que l'any passat» assegura i afegeix «no cal que anem més lluny ni comparem amb altres anys, perquè ens deprimiríem tots».

Els ànims de cara a la propera temporada d'hivern no són els millors «a menys que tinguem una temporada d'esquí fora sèrie, que nevi ben aviat i s'obrin pistes per Tots Sants i la Puríssima, dubto de que la cosa canviï gaire». Els comerciants es queixen de que els visitants porten la butxaca molt escurada, «tothom diu el mateix i se'n surt com pot». En aquesta conjuntura poc propícia al consum que sembla agafar per sorpresa el comerç andorrà, les campanyes per reactivar el sector no han asssolit l'objectiu. «Ni la campanya dels 6.000 euros ni la de les rebaixes s'han notat, i és una llàstima que no se'ns escoltés quan vam dir que el premi s'havia de gastar a Andorra». Els comerciants se senten estafats perquè, si bé van pagar els premis de la campanya, consideren que el poc retorn que en podien obtenir es va esfumar quan la majoria de premiats va venir, va recollir els diners i s'en va tornar. Per tot això, Venable també considera que «necessitem un altre tipus de reclam i sobretot unir esforços perquè el que fem fins ara no ho fem bé». I el primer que lamenta és que «hem enfocat el país al turisme low-cost i no dona per a tot, no dona per a les compres, sobretot quan ofereixes un producte i un servei de qualitat que també requereixen un client de qualitat».

La unió fa la força / La presidenta de la FACA afegeix «hem de ser conscients de tot això i hauríem de fer pinya, cosa que malauradament no sabem fer, per canviar la tendència». La manca de cultura de concertació empresarial és un dels reptes que els comerciants també han de superar «en lloc de fer-nos la punyeta els uns als altres, hauríem d'unir-nos per trobar solucions perquè la competència no la tenim a Andorra sinó a fora». Si fins avui el sector només havia conegut dies feliços ara «patim per la falta de previsió, quan potser si ens haguéssim concertat, la situació tan crítica que travessem no ens hagués agafat per sorpresa».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT