PUBLICITAT

Els experts avisen de que no hi haurà gaires bolets a la tardor

  • La manca de pluja, les altes temperatures i el vent en retarden l'aparició al Pirineu
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un cep, el bolet típic de final d'estiu i entrada de tardor al Pirineu. Foto: EL PERIÒDIC

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya alerta que la temporada de bolets ja hauria d'haver començat en algunes comarques catalanes, sobretot als Pirineus, des de la Cerdanya fins a la Vall d'Aran. Els experts avisen que la manca de precipitacions, les altes temperatures de les darreres setmanes i el vent paralitzen i retarden la fructificació dels bolets. Les prediccions meteorològiques a llarg termini, que preveuen una tardor menys plujosa a Catalunya, provocaran que la campanya de bolets sigui inferior a la mitjana dels darrers 17 anys.

Menys producció / La producció mitjana s'estima que serà de 20 a 40 quilos per hectàrea, inferior a la campanya 2011 quan se'n van poder recollir 45 quilos per hectàrea. Des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Juan Martínez de Aragón, enginyer de Forests i investigador del Centre, va explicar que les estimacions de les produccions són mitjanes calculades amb models matemàtics per a la producció de bolets, obtinguts amb l'ajuda de mostrejos micològics en parcel·les permanents distribuïdes en els boscos catalans; i també a través de la informació meteorològica recollida en cada una de les parcel·les durant els últims anys.

Aquests models tenen en compte la variabilitat en la producció de fongs que es registra en els diferents tipus de bosc i la disponibilitat d'aigua que hi haurà durant la campanya de bolets que va des del juliol fins al novembre. Per conèixer la disponibilitat d'aigua, factor clau perquè es compleixin les previsions de producció, s'estudien les prediccions a llarg termini que publica el National Center of Environmental Prediction.

De fet, les muntanyes pirinenques ja haurien de començar els primers bolets com ara els ceps, els peus de rata, els rossinyols, els bolets de bou i els rovellons. Els ruixats que caracteritzaven les tardes d'agost però falten a la cita perquè les preuades espècies micologiques tornin a poblar el sotabosc.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT