PUBLICITAT

El negoci de la compra i venda d'or, el nou gran filó comercial

  • Proliferen al país els establiments dedicats al metall preuat: des del 2011 se n'han registrat 21 de nous
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una nova botiga al carrer de la Unió. Foto: ÀLEX LARA

El balanç de l'activitat comercial al Principat els darrers anys és negatiu. És a dir, i d'ençà que va arribar la crisi, han tancat més negocis que no pas n'han obert. Però hi ha un sector que sobreviu, i que fins i tot prolifera dins de la davallada, ja que de fet aquesta situació li és més aviat beneficiosa. Es tracta del negoci de la compravenda d'or, tant el que realitzen les joieries de tota la vida com els nous establiments dedicats exclusivament a fer circular el metall preuat.

Les dades facilitades per la Unitat de Comerç i Consum així ho corroboren. Actualment hi ha 134 negocis els quals d'entre les seves activitats autoritzades inclouen la compra de l'or. I des de l'1 de gener del 2011, és a dir, en prop d'un any i vuit mesos, s'han obert 21 establiments d'aquestes característiques. Finalment, d'aquests 21 negocis, almenys cinc es dediquen exclusivament «a la compra d'or i a la custòdia de joies», segons el registre de la Unitat de Comerç.

Només cal passejar pels eixos comercials del país per trobar-se amb aquesta tipologia de negocis, caracteritzats perquè generalment tenen els vidres opacs per tal de no exposar el que hi ha a l'interior. I és que, tal i com explica un dels propietaris d'aquests negocis, moltes de les persones que acudeixen als comerços, generalment les que ho fan per a vendre joies, són persones que passen per dificultats econòmiques i prefereixen preservar la seva intimitat.

Podem trobar comerços de compravenda d'or recentment oberts al carrer de la Unió, al carrer Na Maria Pla o al carrer de la Sardana de la capital. A més, també se n'està a punt d'inaugurar un al carrer Doctor Mitjavila. Però no només n'hi ha repartits per principal zona comercial del país, sinó que també n'hi ha un al Pas de la Casa, en aquest cas sobretot dedicat al turisme francès.

Junt a aquests, hi ha joieries que fa ja anys que tenen negoci al país, però que ara aprofiten el filó de la compra i venda del metall preuat, rellotges o d'altres peces de valor. «Certament la crisi econòmica ha fet proliferar aquesta activitat econòmica, comportant que alguns establiments tinguin com a activitat principal la compra d'or, quan abans aquesta era purament accessòria», exposa la Unitat de Comerç i Consum.

PUJA EL PREU I PUGEN LES NECESSITATS / L'atractiu d'aquesta tipologia d'establiments al Principat té com a origen tres factors. Per una banda, i aquest no és exclusiu d'Andorra, el fet que moltes persones hagin perdut poder adquisitiu i necessitin vendre les seves joies per, en part, recuperar-lo. «Porten de tot, arracades de la comunió, joies de les àvies...», explica una de les propietàries d'un establiment. Algunes d'aquestes persones, afegeix, estan patint unes situacions personals i econòmiques delicades.

En aquests casos, quan arriba el client, se segueix un procés meticulós de pesar la peça, taxar-la en funció del preu de mercat i a partir de posar-li uns productes comprovar que no sigui falsa. A més a més, queda documentada en un registre per tal que la Policia pugui controlar que no es tracti d'una peça robada.

Un altre aspecte que fa atractiu aquest negoci és el preu de l'or. Des de l'any 2000 que la seva taxació no ha deixat de pujar. En aquest període ha multiplicat 6,5 vegades el seu valor. I en els darrers anys s'ha triplicat. Actualment, el preu aproximat de l'unça d'or és de 1.741 dòlars. La seva elevada cotització fa que en surti guanyant tan el client que ven les seves joies, com el comerciant que se les acaba quedant.

Finalment, l'altre element a favor de la proliferació d'aquests negocis és exclusiu del país, i recau en el fet que al Principat no hi ha càrrega impositiva. Aquest fet fa que no només siguin nacionals els que acudeixin a aquests establiments, sinó que també hi hagi «una part important de turistes», comenta un dels venedors, amb botiga tant a Andorra la Vella –pensant en el visitant espanyol– com a el Pas de la Casa –pensant en el francès. Els dos establiments van instal·lar-se fa uns sis mesos i d'ençà llavors «el negoci no ha deixat d'augmentar».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT