PUBLICITAT

Valverde venç Purito a la Gallina, que enamora els organitzadors

  • Javier Guillén, director de la Vuelta, eufòric: «Es tornarà a repetir, però seria interessant si s'asfaltés»
RAFA MORA
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Valverde, amb la cara de patiment al rostre; en la imatge de dalt, Purito vigila amb la mirada Contador, que ahir ho va intentar fins el final. Foto: ÀLEX LARA

Alberto Contador havia inspeccionat la pujada de la Gallina i ahir va demostrar que havia vingut a Andorra a guanyar. Però quan més a prop ho tenia, quan només li restaven uns metres per vèncer, va ser Alejandro Valverde, amb Purito Rodríguez a roda, qui el va superar. El murcià, que ja havia vençut a la Vuelta en territori andorrà, va obtenir el premi en ser també el primer en atacar en el grup de favorits, només es va iniciar l'ascensió final. El Purito, tot i no vèncer a casa seva com tenia pensat, va marxar d'Andorra «satisfet perquè he arribat de líder i marxo amb el mallot vermell». També va marxar content el director de la Vuelta, Javier Guillén, que va dir que la cursa «tornarà moltes vegades a Andorra, i aviat, perquè aquesta ha estat la millor etapa de ciclisme que he vist en molt temps, i amb diferència». No se sap si a tant va arribar la valoració de Christian Prudhomme, director del Tour de França, que ahir va inspeccionar el Coll de la Gallina, des de la meta fins la part final on no es va pujar.

Qui més ganes va demostrar durant tot el dia va ser l'australià Cameron Meyer, amb residència també al Principat, que coneixia el port i volia intentar-ho des de lluny. El corredor de l'Orica Greenedge va estar en l'escapada del dia formada per Javier Aramendia (Caja Rural), Javier Ramírez (Andalucia), Amaël Moinard (BMC), Mickael Buffaz (Cofidis) i Martijn Keizerz (Vacansoleil), que va marxar al quilòmetre 75 d'una etapa amb 175. Meyer, que tenia pintades d'ànims durant tota la pujada –era l'evidència que ho provaria– va fer l'atac definitiu, i només el tren imposat per l'equip Sky, de Chris Froome, en la part final –durant tot el pas per Andorra– va impedir que l'australià triomfés on entrena habitualment.

Va ser Valverde el primer en intentar-ho només passat Bixessarri, però Froome, Purito i Contador van respondre de mica en mica i el van neutralitzar. Després ho va provar el britànic, i només Contador el va seguir. Al darrera, Valverde mirava la resposta de Purito, i aquest li va dir, segons va comentar en roda de premsa, que estigués tranquil, que coneixia el port i aquell atac «no podia durar massa».

Així va ser. Novament amb els quatre favorits d'aquesta primera setmana junts, va ser Contador qui finalment ho va intentar quan Purito ja ho havia provat i després es va quedar, tot i recuperar terreny gràcies al monumental treball del seu company Dani Moreno. Contador obria espai i semblava tenir la victòria, però l'explosivitat de Valverde i Purito va ser massa per ell, amb falta de competició, i va perdre la victòria just al final.

PARLEN CONTADOR, VALVERDE I PURITO / «Sortim d'Andorra amb molt bones sensacions i ben situats», va dir just travessar la línia d'arribada Contador, que no estava preocupat per haver perdut l'etapa. Igual Purito, que mirava la part positiva, tot i no vèncer: «A una plaça com aquesta a Andorra, si et guanya un home com Valverde no és això el que pitjor em sap». El guanyador de l'etapa, per la seva part, va afirmar: «M'ha agradat molt la pujada, molt dura i molt maca, amb continus canvis de ritme. És un port per tenir bones cames».

EL DIRECTOR DE LA VUELTA, EUFÒRIC / El director de la Vuelta, Javier Guillén, es va mostrar eufòric pel resultat esportiu, i sobretot de públic, que va donar ahir el pas de la carrera per Andorra. «La resposta del públic ha sigut fantàstica, no només en el port, que ja hi havia molta gent, sinó en Andorra la Vella i Escaldes». Guillén obre la porta per altres visites al país: «Es tractava d'una aposta amb el Principat i ha sortit molt bé, el port ha funcionat amb el seu atractiu i es farà moltes més vegades a la Vuelta, segur». I hi va afegir: «En una valoració sobre 10, Andorra ha obtingut un 20. Ha estat espectacular». Pel que fa a fer l'etapa més amunt, va ser clar: «No, perquè la infraestructura mínima és la que hem vist avui i allà no hi cap». «Estaríem encantats de pujar més dalt, si hi hagués espai suficient, doncs arribaríem, i si s'asfaltés la connexió de la carretera, també seria molt interessant». «Ara», va cloure, «el balanç l'ha de fer el Principat, jo ja em conformo en repetir el mateix d'avui».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT