PUBLICITAT

L'adequació a Europa facilita la implantació d'empreses estrangeres

  • Sense l'equiparació, les transferències de dades tindrien un sobrecost per a les societats que vinguessin
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Andorra ja fa un temps que va aconseguir l'adequació a nivell de la Unió Europea en matèria de transferència internacional de dades. I tal com destaca el director de l'Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA), Joan Crespo, «aquest és un aspecte de cabdal importància» en el marc de l'obertura econòmica i la inversió estrangera, doncs «el que fa és facilitar l'establiment d'empreses foranes». Alhora, representa una responsabilitat per a l'APDA per supervisar que es compleixi la normativa «fil per randa».

De països que hagin assolit l'adequació en són pocs. Segons Crespo, hi ha Suïssa, Argentina, les Illes del Canal, Uruguai i Andorra. I n'hi ha d'altres, la majoria de Llatinoamèrica, que hi estan treballant. L'adequació «equipara Andorra a qualsevol estat membre de la UE», va explicar el director de l'APDA, i així, «les transferències de dades cap a Andorra no estan sotmeses a cap tipus de mesura suplementària». Del contrari, una empresa europea que s'instal·lés al país i volgués transferir dades cap a la nova residència, seria sotmesa a «mesures complementàries». Crespo especifica que caldrien els consentiments expressos de les persones afectades, o bé una autorització de l'autoritat competent nacional –l'equivalent de l'APDA–, o adjuntar les clàusules contractuals tipus establertes per la comunitat europea. «Són temes jurídics molt feixucs, que a les empreses els representaria un sobrecost», va assegurar Crespo.

RESPONSABILITAT DE L'AGÈNCIA / Això sí, un cop transferides les dades cap a Andorra, és l'APDA qui «ha d'establir controls, que ja els fa, a possibles transferències a posteriori cap a tercers». O sigui, que amb l'equiparació, es tracta que Andorra «no sigui un paradís de les dades, sinó un país adequat a les normes europees», va sentenciar el director de l'agència, que va insistir que s'ha de ser «molt escrupolós» a l'hora de fer complir la normativa europea en l'àmbit de la protecció de les dades personals, i també a l'hora de transmetre a institucions i empreses «el fet que aquesta decisió s'ha de respectar i que no es poden fer transferències de dades a països que no tinguin el nivell de protecció equivalent al d'Andorra».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT