PUBLICITAT

Els musulmans demanen dur el vel a l'autorització d'immigració

  • La normativa es va canviar al desembre i prohibeix dur la cara i el cap coberts
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Membres de la comunitat musulmana celebren un acte religiós, en una imatge d'arxiu. Foto: EDUARD COMELLAS

La comunitat musulmana està disconforme amb la normativa que exigeix que totes les persones hagin de presentar una fotografia on es vegi la fisonomia totalment visible i el cap descobert per a la tarja d'immigració. Els musulmans consideren que s'hauria de permetre a les dones fer-se aquesta fotografia amb el vel que els tapa el cabell, però des del 2009 la normativa no ho permet. Segons va informar el musulmà Mezan El Masoudi, han demanat al Ministeri d'Interior que modifiqui aquest requisit.

La comunitat musulmana d'Andorra està formada per prop de 800 persones, i tot i que en general destaquen el respecte i la comprensió cap a la seva cultura, encara hi ha alguns aspectes on se senten discriminats. A banda de la demanda per poder construir una mesquita, que la comunitat preveu poder-la formalitzar aviat, els musulmans tampoc estan d'acord amb l'obligatorietat de sortir a la fotografia de l'autorització d'immigració sense el vel que porten les dones.

De fet, els musulmans critiquen un retrocés en aquest camp, ja que abans se'ls permetia fer la fotografia amb el vel. A més, asseguren que tot i el vel, la cara es veia i és el que permetia reconèixer la persona. Però ara la normativa és més exigent. De fet, aquesta es va modificar el desembre del 2009, quan a demanda de la Policia es va establir que les fotografies havien de mostrar la fisonomia totalment visible i el cap descobert.

Segons va explicar el Govern a l'ANA, aquesta decisió es va prendre, principalment, perquè durant la temporada d'hivern es presentaven fotografies de persones amb gorres que «tot just se'ls podia reconèixer». Per això, des del desembre del 2009, totes les fotografies que s'han de presentar per a les diferents autoritzacions d'immigració han de ser amb la cara i el cap descoberts.

L'argument de fer treure el vel perquè es reconegui la persona, però, no convenç als musulmans, i és que Mezan El Masoudi assegura que «les persones es reconeixen pels ulls i la cara, no pels cabells». És per això que han demanat al Ministeri d'Interior que faci aquesta excepció, i confien que tornin a permetre que les dones portin el vel a les fotografies d'immigració, tal com era abans.

LA NORMA A L'ENTORN / Els països veïns, com són França i Espanya, tenen normatives similars a la vigent actualment a Andorra. El Document Nacional d'Idenditat (DNI) espanyol requereix una fotografia en color, amb fons blanc, el cap totalment descobert, sense ulleres de vidres foscos ni qualsevol altra peça que pugui impedir la identificació de la persona. Igualment, la Carta d'identitat francesa també requereix el cap descobert, i prohibeix especialment els barrets, fulards, vels i altres objectes decoratius.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT