PUBLICITAT

Del futbol als Jocs Paralímpics

  • Toni Sánchez va formar part de la selecció andorrana de futbol sub-14 quan només tenia 12 anys. Més d'una dècada després es converteix en el primer esportista en participar a una cita Paralímpica d'estiu, a Londres
R. MORA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Sánchez, envoltat ahir pel tècnic Joaquim Pujol, el cap de missió, Carlos de Jesús, i Carme Garcia, de BPA. Foto: TONY LARA

Toni Sánchez tenia 12 anys i era una promesa del futbol del Principat. Va ser convocat per la selecció sub-14 i tenia la idea clara de continuar amb aquest esport. Però la vida al final va fer un gir brusc, i 15 anys després es converteix en el primer esportista del país en participar en uns Jocs Paralímpics d'estiu (Londres, del 29 d'agost al 9 de setembre). Una fita que viu amb ganes: «No tinc paraules, em fa una il·lusió molt, molt, molt, molt gran». Així, amb quatre molts. Tot alegria.

Gràcies a la Fundació BPA, que ha apostat per donar una oportunitat als esportistes com Toni Sánchez per iniciar el camí paralímpic, la iniciativa té aires de futur, perquè amb aquesta porta oberta, més se n'obriran. «Gràcies a poder portar a Toni ara tenim quatre o cinc que volen anar a les pròximes de Rio, i això a nivell social fa que la gent vulgui tirar endavant», va manifestar ahir Carlos de Jesús, que serà el cap de missió en una cita que tindrà de banderer el president de la FADEA, Jordi Casellas, el gran impulsor de tot aquest moviment que ara té resultats.

A les portes d'anar-hi es va quedar Marc Codina, un altre nedador, descartat davant de la impossibilitat d'enviar els dos esportistes tot i que, en un principi, la FADEA va rebre des del comitè organitzador el permís que després es va denegar «de manera fulminant», segons De Jesús.

Sigui un o altre, Andorra estarà representat per un nedador de 27 anys que parla meravelles de la natació, l'esport que l'ha recuperat: «Veig com estava jo fa uns anys i com estic ara, i no hi ha paraules. La natació és molt dura, però és molt gran com et beneficia físicament. Tinc problemes de motricitat i s'han reduït moltíssim».

El seu entrenador a la piscina d'Escaldes, Joaquim Pujol, confirma que l'objectiu és «com a mínim que mantingui les marques». Això és, 3min 06,96s en els 100 braça que correrà l'1 de setembre a les 11.00 a Londres, i 1min 02,36s en els 50 lliures que disputarà el 4 a la mateixa hora. Segons Pujol, Sánchez arriba «en el millor moment possible», i espera que com que la piscina és de 50m i no dels 25m que fa la d'Escaldes, «pugui esgarrapar algun segon i rebaixar-les».

A més, la cita londinenca servirà a la FADEA per poder establir vincles amb d'altres països, i a més rebre informació sobre les condicions i número d'esportistes que podria portar Andorra a uns Jocs Paralímpics.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT