PUBLICITAT

Au revoir, Collège

  • Les restriccions pressupostàries del govern francès obliguen a posposar l'ampliació del Lycée a Encamp
GLÒRIA GURDÓ / CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La zona on s'havia d'ubicar el Collège d'Encamp, durant una visita del ministre Alcob.é el novembre passat Foto: TONY LARA

No hi haurà ampliació del Lycée Comte de Foix a Encamp. Almenys de moment. La situació de contenció pressupostària de l'Estat veí, que és qui ha de sufragar gran part del cost d'aquesta nova infraestructura, ha obligat a posposar sine die la seva construcció, amb data d'inici inicialment prevista per l'any vinent. Així ho va confirmar ahir l'ambaixador francès al Principat, Zaïr Kedadouche, reconeixent que a dia d'avui no hi ha cap termini previst per a l'inici de les obres.

De la reunió que van a mantenir a l'Elisi el copríncep francès i president de la República Francesa, François Hollande, el cap de Govern, Toni Martí, i el síndic general, Vicenç Mateu, a final del mes passat, en va transcendir el compromís de «continuar apostant pel sistema educatiu a Andorra». Hollande va subratllar aleshores la necessitat d'invertir en millores al Lycée, però no va ser fins ahir que l'ambaixador francès va manifestar clarament que s'ha optat per prioritzar l'actual infraestructura per davant d'una eventual ampliació a Encamp. Hi haurà menys partida per a l'ensenyament andorrà i tota anirà destinada a millorar el centre de la capital, que té «unes necessitats d'obres urgents», va assegurar Kedadouche. Aquestes estan relacionades amb la «seguretat» de les instal·lacions, i es faran el més aviat possible durant el proper curs escolar.

Andorra havia d'aportar 3,7 milions / La decisió de l'Estat veí, per tant,fa perdre tot el valor al conveni que havien de signar els dos Estats per a la cessió del terreny de la Prada de Moles, a Encamp, on s'havia de fer el nou collège. El centre havia de servir per a descongestionar i complementar el Lycée Comte de Foix, acollint quatre nivells de sixième a troisième. La infraestructura de la capital havia arribat a estar saturada per l'elevat nombre d'alumnes que acollia a les seves aules. Amb el nou collège s'ampliava la capacitat en uns 450 alumnes.

El conveni, que en un principi s'havia de signar el desembre de l'any passat, posava de manifest que l'Estat andorrà assumia la cessió dels terrenys i participava en les despeses de construcció de l'equipament escolar amb una aportació màxima de 3,7 milions d'euros. El Govern francès, per la seva banda, finançava la resta de l'obra, que tindria un cost d'entre 20 i 22 milions.

El govern andorrà veu bé la decisió / Malgrat que era una infraestructura llargament demanada per les administracions del país –el propi ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, va fer una visita als terrenys el passat mes de novembre–, la decisió de França no ha estat vista amb mals ulls per part del Govern andorrà. Tot al contrari, segons van manifestar ahir des de l'Executiu, «celebrem que es mantinguin les inversions per a continuar reforçant i consolidant la presència del sistema educatiu francès a Andorra», en relació a la voluntat de millorar el centre d'Andorra la Vella. Amb paraules del Govern, «és significatiu que França, tot i el context pressupostari, continua apostant pel sistema educatiu francès a Andorra, establint les seves prioritats en l'ordre d'execució dels projectes». En resum, res de malestar amb la cancel·lació de l'ampliació del Lycée. Tampoc va voler ser crític el cònsol menor d'Encamp, Jordi Mas. Segons el mandatari local, aquesta infraestructura «ajudaria a dinamitzar la parròquia», però des del Comú s'entén que la situació és complicada i confien que el projecte segueixi «viu», va recollir l'ANA.

El que és veritat és que aquest darrer curs la situació de saturació d'alumnes al Lycée ja no era tan acusada com en cursos anteriors, possiblement a causa de la crisi –moltes famílies han hagut de marxar del país– i per la davallada dels índex de natalitat. La previsió per al proper curs és que hi hagi uns 1.500 alumnes, una xifra similar a la de cursos anteriors. Per tant, de moment es descarta la possibilitat de construir prefabricats per atendre a un possible increment d'escolars.

D'altra banda, Kedadouche va assegurar que d'entre les prioritats de França hi figura la de millorar l'orientació dels alumnes que finalitzen el Baccalauréat, «obrint horitzons» perquè no només vagin a les universitats més properes com les de Tolosa o Perpinyà, sinó també a les de la resta de França.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT