PUBLICITAT

La CASS registra 2.249 accidents en l'àmbit laboral fins al juliol

  • La construcció i el comerç continuen sent dels sectors amb un nombre més elevat de sinistres
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Usuaris entrant a fer tràmits davant la Caixa Andorrana de Seguretat Social. Foto: TONY LARA

Les estadístiques de la Caixa Andorrana de Seguretat Social revelen que aquest 2012, fins al mes de juliol, s'havien registrat 2.249 accidents laborals. Cal valorar que en tot l'any anterior, els sinistres van sumar 3.725.

Com és habitual, és el ram de la construcció el que més accidents pateix. Aquest any ja en són 435, tot i que durant el 2011 en van ser 783. El segon sector d'activitat amb un nombre de sinistres més elevat és el que s'emmarca en les activitats socials i de serveis prestats. Aquí s'han produït 414 accidents. Les activitats que s'engloben sota aquest paraigua van tenir 570 incidents durant l'any passat. Habitualment, però, el segon grup d'oficis que registra un major nombre d'accidents laborals és el del comerç i reparació de vehicles de motor. En aquesta ocasió, i fins al juliol, era el tercer amb 411 sinistres, és a dir, només tres per sota dels registrats per les activitats socials. L'any 2011 els treballadors d'aquest sector van patir 746 accidents en l'àmbit del treball.

El sector hoteler és el següent en nombre d'accidents. 303 durant el primers set mesos del 2012, i 508 en tot l'any anterior. L'administració Pública i les activitats immobiliàries són els sectors que segueixen l'hoteleria en nombre d'accidents. En aquest punt cal afegir que els assalariats contractats sota el Programa de treball temporal que contribueixi a donar un servei en benefici a la col·lectivitat dels treballadors desocupats promogut pel Govern s'inclouen en la categoria de règims especials, i no a l'administració pública, i s'hi ha registrat un accident aquest any.

ALTRES DADES / La mitjana de dies de baixa laboral està, de moment, aquest any en quatre dies per sota que la del 2011. Així, de mitjana les baixes laborals del 2012 és de 43 dies, mentre que l'any passat va ser de 47. Els treballadors domèstics a la comunitat són els que tenen una baixa mitjana més llarga, de 58 dies. La construcció i el sector de l'agricultura, la ramaderia, la caça i la silvicultura, tenen baixes mitjanes de 50 dies. Els treballadors de l'educació són els que de mitjana tenen baixes més curtes, de 14 dies.

D'altra banda, el nombre de baixes laborals ja es situava a les 1.083 a finals de juliol. En tot l'any 2011 se'n van registrar 1.748. En aquestes dades, és també la construcció el sector que més baixes laborals acumula aquest any: 265. El comerç i la reparació de vehicles de motor és el segon sector amb més baixes, 214 aquest 2012. L'any passat, la construcció en va acumular 431 –el sector que més baixes va tenir–, seguit del comerç i reparació de vehicles de motor, que en va tenir 376.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT