PUBLICITAT

La pedregada malmet el 20% de la collita de plantes aromàtiques

  • El dany que hagi pogut patir el cultiu de trumfes no es coneixerà fins la recol·lecció
E. O. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Responsables del projecte de cultiu d'aromàtiques presenten resultats. Foto: ÀLEX LARA

La cooperativa Sabors i Aromes d'Andorra calcula que s'ha perdut «al voltant d'un 20%» de la producció de plantes aromàtiques, com a conseqüència de la tempesta, acompanyada de calamarsa, que va afectar el país a finals de juliol. En relació a les trumfes, els danys no es poden conèixer encara, doncs no es pot veure la seva evolució, per estar sota terra.

Des de la cooperativa Sabors i Aromes, entitat que agrupa els pagesos que cultiven trumfes i plantes aromàtiques, van comentar que no es poden quantificar les pèrdues en la producció de trumfes encara, doncs «el tubercle es troba dins de terra i no es veu la seva evolució». El gerent de la cooperativa, Roger Fité, va explicar que la influència de la calamarsada sobre la producció de trumfes «dependrà del moment el que la pedra va afectar la planta, si havia florit o no». I per tant, caldrà esperar el moment de la collita per conèixer l'abast dels danys.

On sí que es poden valorar les pèrdues és en el cultiu de plantes aromàtiques. «Valorem una pèrdua de producció al voltant d'un 20%», va quantificar Fité, «ja que molta fulla va quedar estesa al terra», per culpa de la pedra.

Aquest percentatge de destrossa coincideix, en gran mesura, amb el dels danys causats al tabac, doncs els pèrits van autoritzar la destrucció del voltant del 18% de la collita. S'espera que avui els pèrits acabin de fer les valoracions corresponents i que es determini el dany provocat per la calamarsada. Nombrosos agricultors van qualificar la tempesta de «molt forta», i alguns asseguraven no recordar-ne una de tant virulenta en els darrers anys.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT