PUBLICITAT

Els bombers eviten un tall de subministre elèctric

  • El foc amenaçava la línia d'alta tensió regional que alimenta Andorra
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El foc de l'Ospitalet, cremant muntanya amunt en una localització de difícil accés. Foto: ANA / A. R.

L'incendi de l'Ospitalet va amenaçar la línia regional de l'Arièja que alimenta Andorra. Els bombers andorans temien perquè la línia d'alta tensió (220.000 volts) es veies afectada per les flames. L'incendi es va declarar a l'Ospitalet dissabte passat i es va intensificar diumenge, quan semblava que estava controlat. Els efectius andorrans del Pas de la Casa i un helicòpter bombarder van treballar en els treballs d'extinció i de vigilància perquè el foc no avancés no només cap a la línia d'alta tensió sinó també cap a Andorra. L'incendi va cremar 400 hectàrees de matolls, sense cap afectació ni a la línia d'alta tensió que alimenta Andorra ni a la canonada de la central hidroelèctrica de l'Ospitalet, totes dues amenaçades per l'abast del foc forestal. Segons va informar ahir dimarts l'AFP, els bombers van haver de fer esforços per protegir del foc aquesta línia d'alta tensió i van estar en contacte permanent amb RTE (la companyia filial d'EDF responsable de gestionar la xarxa de transmissió elèctrica francesa) per un eventual tall de subministrament.

Subministrament assegurat / L'ANA, però, també informava ahir que si «el tall s'hagués produït, no hauria afectat l'aprovisionament d'electricitat a Andorra perquè la xarxa espanyola hauria agafat el relleu». Dilluns, els dispositius de l'Arièja van rebre l'ajuda de més d'una quarantena de militars especialitzats en intervencions aèries per arribar a controlar el foc. Al migdia una vintena de bombers de l'Arièja encara lluitaven contra les flames amb l'ajuda d'un helicòpter andorrà. El lloctinent Jean-Claude Vigne, també va anunciar que esperaven l'ajuda de dos avions Tracker, basats a Carcassonna perquè tot i que «el foc progressi a poc, l'accés a peu d'incendi és molt difícil». Els bombers van lluitar contra el foc tot el diumenge i van evacuar-ne 25 excursionistes sense haver de lamentar cap ferit. El refugi per als excursionistes i la propera canonada de la central hidroelèctrica van ser protegits.

Manca d'efectius / El foc, que s'havia donat per controlat diumenge, quan ja havia cremat 200 hectàrees de matolls va revifar i va doblar la superfície cremada perquè la majoria d'efectius que hi van intervenir van abandonar el lloc del sinistre per apagar un altre foc a Lacanau (Gironde) que s'estava propagant ràpidament. Bona part dels mitjans aeris que hi havien estat destinats no van poder continuar assistint els efectius terrestres que només van poder comptar amb l'helicòpter andorrà. Dilluns, la gendarmeria d'Acs també va obrir la investigació per determinar les causes de l'incendi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT