PUBLICITAT

Prevenció fa una crida al seny per afrontar la calor

  • L'exposició a altes temperatures pot provocar malestars lleus, però també de greus que requereixen intervenció mèdica.H
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

L'Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, avisa la població de prendre una sèrie de mesures senzilles però eficients per fer front a la calor intensa d'aquests dies. El primer que cal fer és protegir-se del sol i de la calor, no només a l'exterior sinó també a casa. Així, durant el dia és recomanable tancar les portes i finestres i abaixar les persianes, si el sol entra a casa, per mantenir-hi la frescor que hi haurà entrat de nit i matinada, quan podem obrir les finestres de bat a bat, si cal. Evidentment, els que poden triar entre sortir o quedar-se a casa, val més que optin per aquesta darrera opció durant les hores de més insolació. I si amb tot això no n'hi ha prou, les dutxes fresques també són recomanables a discreció. A aquests consells sabuts per avis i àvies, l'Àrea de Prevenció també n'afegeix d'altres que potser no són tan coneguts per la població més jove com ara limitar l'activitat física a les hores de més calor, veure força aigua i vigilar l'alimentació, no cal menjar una escudella i carn d'olla per exemple, protegir-se del sol sempre que se surt a l'exterior –amb una gorra o barret al cap i ulleres de sol–, i per últim vigilar que en els desplaçaments en cotxe portem prou aigua i sobretot, que no oblidem ni els nens ni les mascotes a dins el vehicle. Els més petits i els més grans mereixen una atenció especial aquests dies. Els nens com les persones de més edat necessiten beure aigua regularment i per tant, els en donarem encara que no ens la demanin. També els vestirem amb roba lleugera i ample, de colors clars si pot ser, els cobrirem el cap amb una gorra i evitarem que estiguin exposats al sol durant llargues estones.

Quan cal anar al metge

Les persones que pateixen un cop de calor presenten certs símptomes fàcilment recognoscibles com ara la hipertèrmia o una temperatura corporal per sobre dels 40oC, nàusees, set intensa, convulsions, somnolència i fins i tot, pèrdua del coneixement. Davant d'aquests signes el més prudent és portar de seguida la persona en un lloc fresc i refrescar-la donant-li aigua, mullant-la i ventant-la mentre arriben els serveis mèdics que haurem trucat de seguida.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT