PUBLICITAT

La pitjor entrada de vehicles dels darrers deu anys en un juliol

  • El passat mes van arribar al país 374.773 turismes i 6.870 camions, la majoria pel riu Runer
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'aparcament del Clot d'Emprivat. Foto: TONY LARA

El passat mes de juliol van entrar al país un total de 381.643 vehicles. Aquesta és la xifra més baixa dels darrers anys d'entrada de vehicles en un mes de juliol. Com a mínim en les últims deu anys, ni des del 2000, es registrava una arribada tan fluixa d'automòbils en un juliol. Això sí, és el mes que més vehicles han entrat d'aquest 2012. Val a dir que habitualment és durant els mesos de juliol i agost quan més vehicles accedeixen al Principat.

El nombre de vehicles que van entrar al país durant el mes de juliol va ser de 381,643. Així ho va fer públic ahir el Departament d'Estadística, que posa en relleu que les tendències continuen negatives, però moderant-se respecte a les registrades els mesos anteriors. Així, la mensual registra un +0,4% (-0,1% al juny) i la interanual un -2,6% (-3,2% al juny).

Del total de vehicles que van entrar el darrer mes al país, 374.773 van ser turismes i 6.870 eren vehicles pesants. La frontera hispanoandorrana va registrar el 60,3% dels vehicles entrants. Aquestes xifres es tradueixen en una variació interanual del -2,6%. Tot i així en tendència, segons Estadística, es modera l'evolució negativa.

Les dues fronteres presenten tendències negatives en l'entrada total de vehicles. En aquest sentit, destaca l'entrada de vehicles per la frontera hispanoandorrana amb un -4,8% interanual, i que mes rere mes presenta tendències cada vegada més negatives, segons subratlla el Departament d'Estadística. Per la seva part, la frontera francoandorrana el juliol passat registrava una tendència internaual negativa del 2,4%. Aquí es detecta una disminució de la tendència internaual negativa en els darrers quatre mesos.

Per tipus de vehicles, els turismes registren una tendència interanual negativa del -3,4% a la frontera hispanoandorrana i una tendència interanual del +1,1% a la frontera francoandorrana. Aquesta és una de les poques dades que criden a l'optimisme. En el cas de vehicles pesants, però, la tendència interanual és significativament negativa tant en el cas de la frontera francoandorrana (-27,1%) com en el cas de la hispanoandorrana (-31%).

EVOLUCIÓ DES DEL JULIOL 2009 / El Departament d'Estadística destaca que des del final del primer quadrimestre de 2010, és adir, des de l'abril d'aquell any, la tendència en l'entrada de turismes per la frontera del riu Runer «evoluciona a la baixa de manera sostinguda», tot i un període de «certa estabilitat» durant l'últim trimestre del mateix 2010. Durant la segona meitat de 2011 «s'aprecia un petit increment». Però després d'això, ara la tendència és a la baixa i «en el llindar mínim de la sèrie presentada», des de mitjans 2009. A més, Estadística aprofita per assenyalar que els màxims estacionals, tant els d'estiu com els d'hivern, evolucionen a la baixa.

Pel que fa als turismes que entren pel Pas de la Casa, presenten, «en general, una tendència més estable», que no pas l'altra frontera, «tot i que s'observen fluctuacions durant l'any 2011». Des de finals del 2010 i durant el 2011, però, la tendència va anar evolucionant «de manera alcista», fins a principis d'aquest 2012, quan va invertir-se l'evolució fins aquest juliol, quan ha tornat a ser positiva.

En relació als vehicles pesants, a la frontera hispanoandorrana, la tendència ha estat a la baixa durant els últimes tres anys, «amb una petita alça els dos trimestres centrals de 2010 i una estabilització des del març del 2011 fins el mateix mes d'aquest any. Des d'aleshores, l'evolució és a la baixa i «més acusada» en els darrers tres mesos, cosa que també situa la tendència en els llindars mínims. A l'altra frontera es detecta una reducció dels màxims estacionals, i la tendència és baixista i en llindars mínims.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT