PUBLICITAT

La Justícia andorrana bloqueja els comptes que Urdangarin té al país

  • Després que el jutge sol·licités la comissió rogatòria, s'inhabiliten els 400.000 euros procedents de Nóos
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Urdangarin puja al seu vehicle oficial, en una imatge del març passat. Foto: CESAR MANSO

La primera setmana del mes de juliol el jutge José Castro i la Fiscalia Anticorrupció espanyola van sol·licitar una comissió rogatòria a Andorra, així com a Suïssa. L'objectiu era que la Batllia andorrana indagués si hi havia al país comptes corrents, dipòsits o fons d'inversió a nom d'alguna de les cinc persones que formaven el nucli dur de l'Institut Nóos: Iñaki Urdangarin, Diego Torres, la dona de Torres; Anna Maria Tejeiro i els seus dos germans, Miguel Tejeiro i Marco Antonio Tejeiro. Un mes i mig després, aquest treball ha conclòs amb el bloqueig per part de la Justícia andorrana dels comptes corrents que Urdangarin utilitzava per desviar fons públics de l'Institut Nóos i cobrar comissions. La quantia que té el Duc al Principat és de 400.000 euros.

El bloqueig, per tant, s'efectua després que la instància judicial del Principat hagi trobat indicis per part dels antics responsables de Nóos de delictes de malversació, frau, falsedat, prevaricació i bloqueig de capitals. L'ordre del bloqueig es comunicarà oficialment durant aquestes setmanes al Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, que és qui investiga la denominada Operació Babel. Afecta una quantitat superior al milió d'euros, ja que a més dels 400.000 euros bloquejats al Principat s'ha ordenat el bloqueig d'un compte suís amb 700.000 euros, segons va informar ahir el mitjà de comunicació espanyol El Mundo.

Aquesta actuació impedeix l'accés als comptes per part d'Urdangarin i de Torres, i va acompanyada de la comunicació al jutjat de tota la informació relacionada amb els moviments efectuats en aquests comptes. És a dir, les entitats bancàries implicades hauran d'aportar tota la documentació que consti en els arxius d'aquests fons: la identificació de les persones que van obrir els comptes i les que tenen autorització per operar, a més dels extractes dels moviments bancaris que s'han fet, des que es van crear fins ara. També es podrà saber, a petició del jutge, si van llogar alguna caixa de seguretat, qui hi tenia accés i el registre de visites.

urdangarin al taller emprenedors / El nom d'Andorra i d'Iñaki Urdangarin van començar a entrellaçar-se quan la Fiscalia Anticorrupció va informar que estava estudiant la participació del Duc de Palma en l'organització del Taller Emprenedors entre els anys 2003 i 2005. I és que en el llistat de factures de Nóos se n'inclouen dues per un import de 10.000 euros cadascuna emeses el 2004 i el 2005 a nom de l'empresa andorrana Robert & Compte Consultors, l'organitzadora d'aquest Taller Emprenedors.

El següent pas després del bloqueig serà, previsiblement, una nova citació del jutge instructor perquè el Duc de Palma torni a declarar davant de la Justícia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT