PUBLICITAT

Les contrarietats de l'estiu

  • La manca de pluges, les altes temperatures i també l'incivisme, van propiciar que en certs punts negres del centre ciutat, l'aire es fes irrespirable en exhalar una pudor nauseabunda
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un vianant es protegeix del sol amb un cartró. Foto: TONY LARA

La forta calor de l'última setmana també va distorcionar la percepció dels vianants que passejaven per places i carrers del centre urbà, sobretot en punts com ara la confluència de l'avinguda doctor Mitjavila amb l'avinguda de Meritxell, l'avinguda Bonaventura Riberaygua, el vial de l'Obac, prop dels pas de vianants a l'alçada del pàrquing del Fener, i tot el passeig que ressegueix la llera dels Valires, des d'Escaldes-Engordany fins a Andorra la Vella. I és que la falta de pluges i les fortes temperatures també van eixugar la xarxa de clavegueram, almenys en alguns punts, que desprenia certs efluvis nauseabunds, els uns més que uns altres. La gerent d'un conegut restaurant de l'avinguda doctor Mitjavila, Blanca Pellitero, explica que fa dies que «notem la pudor, però com que treballem a dins perquè la terrassa està buida per la calor, i tenim les portes tancades per l'aire condicionat, no hem pensat en dir-ho al Comú d'Andorra la Vella». Pellitero també afegeix és «una pudor que no detectem sempre però a vegades quan sortim a fora per escriure al menú a la pissarra, ho passem malament».

Al lloc de la pudor es pot observar, sota la reixa d'evacuació d'aigües de la carretera, una mena de suc lliscós de color blanquinós. Aquí el problema no sembla que sigui la sequera i el Comú d'Andora la Vella promet que se'n ocuparà. Just davant de la cloaca hi ha la parada del bus comunal i es fa impossible esperar-lo sense tapar-se el nas. Una vianant, certament una turista espanyola que volia agafar el bus cap a Sant Julià es va exclamar «que mal huele aquí!» i va sospirar alleugerida quan se la va adreçar a l'altra parada uns metres més enllà. Algunes persones que volien creuar el vial de l'Obac per dirigir-se a un conegut restaurant de menjar ràpid, es queixaven del mateix fa només dos dies, «quina pudor! No sé si ja m'ha passat la gana». Altres es queixen de la pudor que fa la llera del riu. Des del comú de la capital, el conseller delegat de Medi Ambient, Jordi Cabanes Turné, afirma que «queixes com aquestes no en rebem gaire sovint, però la situació d'aquest any també és excepcional». Cabanes insisteix en la meteorologia adversa: «portem molts mesos de sequera i tot el sistema de clavegueram se'n ressent, a més a més, les altes temperatures tampoc no ajuden». La xarxa també s'asseca i «les pudors remunten fins al carrer». El conseller també assegura que cada dia es reguen els carrers però que «amb això no n'hi ha prou per solucionar el problema, perquè tot es torna a eixugar de seguida». I també precisa que «un cop alertats els equips d'higiene es desplacen al lloc del problema per fer-ne la diagnosi i resoldre'l». El comú de la capital «injectarà aigua allà on pugui i si detectem un problema major, també podem recórrer a mitjans més conseqüents».

La higiene primer

Les males olors que pot desprendre la ciutat encara que sigui per factors aliens a la voluntat dels seus habitants és una qüestió d'higiene, un tema prioritari a nivell comunal. «Cada dia netegem places i carrers, però segons quins paviments no llueixen perquè són porosos i de seguida tornen a quedar bruts» explica Cabanes tot matisant que «també necessitem la col·laboració ciutadana perquè segons quines coses que embruten l'espai de tots es podrien evitar». Llençar xiclets al terra és un d'aquests gestos irreflexionats que causen molts maldecaps al servei d'higiene «perquè costen molt de netejar». El mateix passa amb l'orina o les defecacions dels gossos, que tot i les campanyes de sensibilització, continuen embrutant carrerons sencers com el Roc dels Escolls, on els comerciants netegen cada dia el mateix.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT