PUBLICITAT

Embotits d'elaboració artesanal al cor de l'Alta Ribagorça

  • Xolís d'Adons és una empresa que utilitza receptes centenàries i mètodes tradicionals
EL PERIÒDIC
EL PONT DE SUERT

Periodic
La responsable de l'empresa Xolís d'Adons, Marta Serradell, a l'obrador on s'elaboren els embotits. Foto: ACN

Adons, a l'Alta Ribagorça, es troba a 1356 metres i té quatre habitants. La Marta Serradell hi va anar a viure fa dos anys amb un intent de canviar de vida i ara assegura que ho ha aconseguit. Va crear l'empresa Xolís d'Adons i anualment comercialitza l'embotit de la carn de 150 porcs. Els embotits estrella són el xolís, embotit característic de les comarques del Pirineu, i la secallona. La Marta Serradell ha explicat que el secret dels embotits és que utilitza la recepta que feia servir la seva padrina. Es tracta d'un mètode d'elaboració i d'assecatge centenari i totalment artesanal. Anualment transforma en xolís uns 3.000 quilograms de carn.

Xolís d'Adons té previst ampliar els productes que elabora i introduirà la girella, embotit de carn de corder.

La Marta Serradell ha explicat que ha apostat des del començament per la qualitat dels productes que elabora i per aquest motiu el curat de tots els embotits que fa és de manera natural. Els embotits els elabora des de finals d'octubre a començaments de març i l'assecatge, totalment natural, el fa a Adons, gràcies a l'aire que corre a la zona, a 1.356 metres d'altitud.

Els embotits que elabora són secallona, xolís, cansalada, paté, sobrassada, llom adobat, botifarra negra, pa de fetge, avedoga i girella. Pel que fa al xolís n'elabora anualment uns 3.000 quilos.

Per fer tots aquests embotits Xolís d'Adons utilitza receptes centenàries seleccionant les millors carns de porc i sense colorants ni conservants.

La Marta Serradell ha explicat que d'aquesta manera aconsegueix que cada embotit sigui una peça única i 100% natural. La voluntat amb la que treballa és la de recuperar l'art autòcton de l'elaboració artesanal de l'embotit.

ELS AIRES DE LA MUNTANYA / Per la Marta són claus els aires procedents de l'Aneto i la Maladeta tant en el curat com en el gust. El toc mestre per la Marta és la premsada, amb la mà que es practica a cada xolís per dotar-lo de la seva genuïna silueta en forma de vuit.

Pel que fa a la sobrassada abans d'obrir l'obrador va anar a Mallorca per aprendre com s'elabora. Per aconseguir el gust típicament de Mallorca utilitza el mateix pebre que utilitzen a Mallorca.

La comercialització dels embotits majoritàriament els ven en fires, un 90%. Una part els ven directament a l'obrador que té a Adons i una petita part els ven per Internet.

L'aposta de les fires és la més important donat que d'aquesta manera, segons la Marta, «tens el nom al carrer i la gent el coneix ràpidament». La venta a l'obrador, d'altra banda, permet al client conèixer tot el procés d'elaboració.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT