PUBLICITAT

L'APDA obre tres expedients relacionats amb el sector públic

  • L'agència detecta un augment de les consultes formulades per part del propi funcionariat
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'accés a les dependències de l'Agència de Protecció de Dades Foto: ÀLEX LARA

De les 25 investigacions que l'Agència de Protecció de Dades (APDA) ha obert aquest 2012, tres corresponen a administracions públiques. Un és conegut: les càmeres de videovigilància en una escola bressol d'Encamp, i en principi ja està solucionat, és a dir que la corporació encampadana ja ha rectificat. Els altres dos són, un per denegació d'accés a les dades personals, i l'altre per una cessió senes consentiment de dades del cens.

Per aquest darrer cas, el director de l'APDA, Joan Crespo, puntualitza que «una cosa és el cens i una altra el cens electoral». Aquest darrer està regulat per la llei de règim electoral, i aquesta estableix per a què es poden utilitzar de dades, entre les quals, publicar el llistat per poder exercir el dret de sufragi i facilitar-les als partits polítics que concorren a les eleccions per tal que es pugui trametre tota la informació que es consideri necessària, així com la butlleta de vot. Però fora d'això, aquestes dades no es poden fer servir per res més.

En relació al cens de població, «els comuns són els responsables». I les dades que hi consten només «es poden utilitzar d'acord amb la llei del cens». Crespo explica que l'expedient s'ha obert perquè la persona afectada considera que «hi va haver una cessió inconsentida per una finalitat diferent del cens». Arribats a aquest punt, el cap de l'agència recorda que «la finalitat del cens és justificar el domicili i la població», i en aquest cas presumptament s'haurien cedit les seves dades «en un tema d'una sanció administrativa».

CESSIÓ DE DADES PER INTERÈS PÚBLIC / El director de l'APDA va reconèixer que les dades del cens «es poden cedir a altres administracions», però en casos en els que «és absolutament necessari». Per exemple, per la gestió de taxes. Però s'ha de recordar que «la responsabilitat és dels comuns», i són aquests els que han de «valorar molt bé quan és necessari, prudent i legal cedir les dades».

Un altre cas en què es preveu la cessió de dades del cens entre administracions és per a l'actualització d'aquest, procés en el que estan treballant els comuns conjuntament amb l'Administració central, i més concretament amb el departament d'Immigració. En el marc d'aquesta actualització del cens de població, els comuns han intercanviat les dades amb les del servei d'Immigració per tal de discernir quins habitants havien marxat de les respectives parròquies i quins no, per acabar publicant al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra els llistats de persones que aparentment ja no viuen a les parròquies on estaven inscrits. Segons va comentar Crespo, aquest procediment «el preveu la llei del cens, i està autoritzat», doncs respon a «un interès públic important».

RELACIONS AMB FUNCIONARIS / «L'Administració Pública és el sector que més dades de caràcter personal tracta», afirma el director de l'APDA. Així que tampoc és d'estranyar que s'hagi d'obrir alguna investigació o es rebin nombroses consultes relacionades amb les administracions. Però les sensibilitats han canviat. Si fa poc guanyaven les demandes d'informació sobre la protecció de les dades per part de les administracions públiques, «aquest any el que hem notat és que les consultes van més derivades cap a altres sectors que no cap a l'administració pública». I a més, «la sensibilitat que han agafat els funcionaris és que, davant un dubte, són ells els que demanen assessorament a l'agència». Així, assegura que les consultes «no han baixat, sinó que s'han incrementat, i vénen més per part dels mateixos funcionaris que dels propis ciutadans». «Diríem que està en un 50%», afegeix Crespo.

Aquest canvi en la sensibilitat del funcionariat també es demostra amb les estadístiques de les visites a la pàgina web de l'APDA. S'hi han registrat 1.751 descàrregues del Manual de bones pràctiques adreçat a l'administració pública. I s'ha de tenir en compte que d'aquesta publicació se'n van distribuir també més d'un miler en paper.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT