PUBLICITAT

Els ingressos per la importació de tabac assoleixen els 59 milions d'euros

  • Sumen més de la meitat de la recaptació global en tots els capítols per al primer semestre de l'any
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Fins al juny passat, la Duana Andorrana va ingressar 58,999 milions d'euros en concepte de taxes per a la importació de tabac. Aquesta xifra representa un increment del 18% respecte a la recaptació de l'any passat (50 milions) pel mateix capítol i període. Amb el què va d'any i respecte a l'exercici 2011, els ingressos per taxes a la importació de tabac van augmentar espectacularment a l'abril amb un increment del 445% i una recaptació de més de 27 milions d'euros, quan el valor de la mercaderia importada només era de poc més de 742.000 euros. La recaptació només es pot explicar per la primera pujada d'impostos de l'any, el març passat que a més d'encarir el paquet de totes marques en una mitjana de 20 cèntims, va animar els importadors a retirar la mercaderia que tenien estocada en dipòsit duaner abans de que entrés en vigor l'augment de les taxes. Per això, i perquè mentre el fumador paga l'increment de l'impost i el fabricant o el distribuïdor no, el Consell General va tramitar amb caràcter d'urgència la segona pujada de taxes del juliol que va entrar en vigor sense dilacions.

La pujada de les taxes sobre el tabac va tornar a encarir el paquet de cigarretes en 10 cèntims més i aquesta vegada tot fa pensar que els tabaquers no van tenir temps de retirar la mercaderia estocada en dipòsit duaner el juny passat, sobre la qual Duana suposava ingressar més d'11 milions d'euros.Sigui com sigui, els 59 milions d'euros ingressats per la Duana per la importació de prop de 17 milions d'euros de tabac durant els primers sis mesos de l'any ja representen el 89% del total ingressat l'any passat per aquest mateix concepte, poc més de 66 milions d'euros. I de l'estudi de les importacions que fa la Duana també es desprèn que mentre el valor de la factura dels tabaquers es redueix un 9%, els ingressos en concepte de recaptació d'impostos sobre la mercaderia sensible augmenta més d'un 17%. Cosa que s'assimilaria a un increment de les taxes de l'ordre del 30% que alguns comerciants estimen.

la gallina dels ous d'or/ La recaptació per la importació de tabac també significa més de la meitat dels ingressos globals que s'eleven a 106,4 milions d'euros. La recaptació d'impostos en el capítol 24 de la nomenclatura harmonitzada, tabacs i sucedanis de tabac, és la gallina dels ous d'or. Ni les importacions en el capítol 22 (begudes, líquids alcohòlics i vinagre), ni les importacions en el capítol 27 (combustibles minerals), tot i que presenten valors molt més elevats s'hi acosten. Mentre les importacions de tabac sumen 17 milions d'euros en sis mesos, els alcools en sumen 29 i els combustibles 81. En canvi, les aportacions a l'erari públic d'un i altre capítol són molt més modestes, 3 milions d'euros per als alcohols i poc més de 25 milions d'euros per als carburants. La recaptació de la Duana per a la resta de mercaderies en el primer semestre de l'any s'eleva a poc més de 19 milions d'euros per un valor d'importacions total de 387 milions d'euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT