PUBLICITAT

Els termòmetres andorrans s'enfilen més enllà dels 37º

  • Les previsions indiquen que les temperatures començaran a baixar avui al vespre
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La piscina exterior dels Serradells, on algunes persones opten per anar a refrescar-se. Foto: TONY LARA

Els termòmetres es van tornar a enfilar ahir, arribant a marcar més de 37º, doncs una nova onada de calor afecta el Principat. De fet, a l'observatori del roc de Sant Pere va arribar als 37,4 º al voltant de les 14 hores. A Sant Julià de Lòria també es van arribar als 37º de temperatura màxima. Aquestes elevades temperatures van fer que algunes farmàcies del país atenguessin a més d'una persona per marejos i acaloraments, en principi poc greus.

Les previsions meteorològiques preveien l'arribada d'una nova onada de calor per aquest cap de setmana, i especificaven que els màxims de temperatura s'assolirien entre ahir i avui. El servei de Transport per Cable i Meteorologia del Govern afinava que la temperatura màxima mitjana d'ahir seria al voltant dels 36º, i de cara a avui els termòmetres han d'anar baixant gradualment. Per avui, la temperatura màxima mitjana prevista ronda els 35º, i per dilluns aquesta es redueix en un grau més. Les possibles tempestes que s'esperen cap a la tarda de dimecres ajudaran a fer baixar més ràpidament, encara que només de manera moderada, els termòmetres. Així, de cara a dimecres i dijous, el servei de meteorologia andorrà preveu temperatures màximes mitjanes al voltant dels 25º.

A diferència de Catalunya, però, a Andorra aquesta situació calorosa gairebé de rècord no es pot considerar onada de calor, ja que durant la nit les temperatures se situen per sota dels 20 graus a tot el país. Només es pot fer servir aquest terme quan durant la nit els termòmetres no marquen més a baix dels 24 graus. En aquest sentit, les mínimes mitjanes previstes per aquesta nit passada rondaven entre els 16º i els 17º.

El responsable d'aquest augment de temperatures, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, és una profunda depressió situada a l'oest de les illes Britàniques, que propiciava l'entrada d'aire càlid a la península Ibèrica i la Mediterrània Occidental.

CONSELLS PER AFRONTAR LA CALOR / Tot i que s'han repetit en múltiples vegades, cal recordar la importància d'hidratar-se. En períodes de calor elevada, com l'actual, és aconsellable beure força aigua, i fer-ne beure a grans i menuts, encara que diguin que no tinguin set. A part de remullar-se per dins, també és molt recomanable remullar-se també per fora. Igualment, cal evitar estar a l'exterior durant les hores de més calor, al voltant del migdia, i aprofitar les hores de sol més baix per fer els encàrrecs necessaris. Si no es pot evitar el sol, cal adoptar mesures de protecció, com l'ús de cremes solars, roba lleugera, a poder ser de cotó, i gorra o una altra protecció per al cap.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT