PUBLICITAT

La necessitat i les oportunitats de l'obertura econòmica a debat a la 25a Diada Andorrana

  • Des de les nou del matí i al llarg del dia exposen les seves ponències diferents representants de la societat civil, empresarial, política i econòmica del país donant la seva visió sobre el procés de construcció del nou model econòmic del país, les seves necessitats i les seves oportunitats.
18082012_grup
La 25a Diada Andorrana a la UCE a Prada de Conflent tracta de l'obertura econòmica des dels diferents punts de vista de la societat civil, política i econòmica del país. Foto: ANA
La Diada Andorrana a la Universitat Catalana d'Estiu que se celebra cada any a Prada de Conflent, arriba aquest dissabte a la seva 25a edició. La temàtica d'enguany gira al voltant d'un tema crucial per al país: el procés d'obertura econòmica en què està immers Andorra. Des de les nou del matí i al llarg del dia exposen les seves ponències diferents representants de la societat civil, empresarial, política i econòmica del país donant la seva visió sobre el procés de construcció del nou model econòmic del país, les seves necessitats i les seves oportunitats.

Una de les ponències que s'han exposat a primera hora del matí ha estat la de Pere Augé, advocat i empresari i vicepresident executiu de la Comissió de Relacions Internacionals de la CEA , parlant sobre les conseqüències i expectatives de l'empresariat andorrà front el nou model econòmic i fiscal.

Augé, que ha basat bona part de la seva ponència en el document Andorra té futur elaborat per les patronals andorranes, ha reclamat de nou 'determinació, valentia i immediatesa' en el ritme de les reformes, ja que els empresaris són conscients 'que la crisi s’aguditza i no se’n veu el final i que, per tant, el Govern ha d’imprimir a les reformes i al impuls de noves iniciatives, la velocitat que pertoca en temps com els que vivim'.

Tot i això, el representant de la CEA ha dit que les reformes són una necessitat i una oportunitat per 'recuperar el camí del creixement econòmic' combinant 'les expectatives derivades dels nous models fiscal i econòmic amb una actitud pro-activa i receptiva a l'arribada d'inversió i talent' per part de l'empresariat.

Augé, però, és del parer que 'no n’hi ha prou en haver establert els mecanismes teòrics de l’obertura econòmica' sinó que s'ha de donar a conèixer al món 'el nou concepte d'Andorra com a oportunitat', i per aquest motiu ha proposat vuit accions concretes. La primera d'elles passa per la creació d'un consell assessor internacional -format per 'persones d'alta qualificació' i per representants dels empresaris- que treballi de forma conjunta amb ACTUA i l'ADI per a la captació de noves activitats econòmiques.

Segons l'empresari andorrà, una altra acció passa per la formació i suport al cos diplomàtic andorrà per exercir aquest paper 'essencial' en la difusió del nou concepte del país. Una tercera acció seria aprofitar contextos internacionals concrets en situacions difícils per promoure Andorra, i fer-ho a través de delegacions formades per institucions i empresaris.

Augé també proposa establir convenis i vincles amb el màxim nombre d'organitzacions empresarials del món; fer pedagogia interna en col·lectius que veuen l'obertura econòmica com una amenaça; posicionar Andorra internacionalment com a país d'acollida d'iniciatives d'emprenedoria; establir mecanismes i protocols d'acollida als nous empresaris i professionals; i crear una comissió de seguiment formada per representants del Govern i de l'empresariat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT