PUBLICITAT

Els pèrits autoritzen la destrucció del 18% de la collita de tabac

  • Els pagesos ja han fressat 5.141 quilos, sobretot a Canillo, la parròquia més afectada
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns pagesos recol·lecten el tabac, ahir. Foto: TONY LARA

Tot i que encara no s'ha completat el peritatge de l'afectació que va tenir la pedregada del passat 27 de juliol, de moment s'ha autoritzat la fressa d'un 18% de la collita, que correspon a 47.000 quilos de tabac, segons van explicar des de l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra (APRA). Pel moment, se n'han destruït 5.141 quilos, el que és un 2% de la collita. Després d'avaluar els camps més malmesos, s'estima que la parròquia més perjudicada és Canillo amb un 52% d'afectació, seguida d'Ordino amb un 37%, Encamp amb un 28% i la Massana amb un 13%. A Sant Julià de Lòria l'afectació va ser mínima, amb només un 2% de plantes danyades respecte a les que s'hi van declarar.

L'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra va informar que els pèrits han autoritzat el dret de fressa d'un 18% de la collita de tabac, del total de 265.000 quilos declarats que aquest any s'esperaven recol·lectar. En aquest sentit, ja hi ha pagesos que han destruït els seus camps, sobretot a la parròquia de Canillo, mentre que d'altres els deixaran créixer perquè encara tenen l'esperança de salvar alguns quilos. De moment se n'han fressat 5.141 quilos, el que repersenta gairebé un 2% de la collita.

La setmana vinent –dimarts i dimecres–, els pèrits acabaran de completar l'avaluació dels efectes de la pedregada del 27 de juliol –pel moment han visitat pràcticament la meitat de les 207 parcel·les que van ser afectades per la calamarsada–, tot i que s'espera que els percentatges no variïn gaire perquè el primer que es va peritar van ser els camps més malmesos. Així, s'ha establert un 52% d'afectació a Canillo, convertint-se en la parròquia més perjudicada, seguida d'Ordino (37%), Encamp (28%) i la Massana (13%).

En global, l'APRA estima que la pedregada ha afectat un 15% de la collita, a l'espera que es confirmi amb les darreres visites dels pèrits. A més, una part dels camps de Canillo romandrà pendent d'una futura visita durant la darrera setmana d'agost amb l'objectiu d'observar l'evolució del cultiu i valorar de manera més real els danys produïts per la pedra.

Mentre s'acaba el peritatge, a les parròquies més baixes ja s'ha començat a collir el tabac, una tasca que s'allargarà durant unes quantes setmanes ja que els ritmes de maduració poden variar fins a tres setmanes en comparació amb el tabac plantat a les parròquies altes, tal com va informar l'ANA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT