PUBLICITAT

L'ocupació hotelera de l'agost se situarà per sota del 77%

  • Els hotelers tenen poques expectatives d'omplir els establiments, sobretot la darrera setmana
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns turistes amb les respectives motxilles passegen prop de la llera del Valira al centre de la capital Foto: tony lara

Els hotelers afronten la recta final de la pitjor temporada d'estiu dels últims deu anys amb poques expectatives que l'ocupació superi el 77%. I és que l'ocupació dels primers quinze dies d'agost és del 71,5%, percentatge que se situa «en sis punts per sota de l'ocupació registrada en el mateix període de l'any passat, i entre 12 i 15 punts per sota de l'ocupació registrada el 2010, amb percentatges que anaven del 80% al 90%», va explicar ahir, Òscar Julián, director de la Unió Hotera d'Andorra (UHA). A aquesta dada negativa també s'afegeix un final d'agost «complicat; la percepció dels hotelers és que els últims deu dies seran difícils, sobretot la darrera setmana que acaba en divendres». Així, i a menys que les reserves d'última hora girin la truita, «l'ocupació per a tot l'agost se situarà entre el 75 % i el 77%», molt lluny del 90% al qual el sector estava habituat.

La percepció del sector és que «els temps no són bons, no hi ha alegria perquè no és veu un horitzó definit per sortir d'aquesta crisi que s'està allargant» argumenta Julián. I accepta amb resignació que «tothom s'està adonant que costarà molt remuntar la costa». Tot i que ningú vol sentir a parlar de descoratjament, la valoració final dels establiments per saber si el model de negoci és o no sostenible, «arribarà a la tardor, els mesos setembre i octubre, a partir d'aquí potser alguns establiments optaran per tancar més per vacances, i en lloc de fer dues setmanes en faran quatre o sis, cosa que els permetrà posar-se al dia, tant per al manteniment com per al personal».

Menys plantilla / Com en altres sectors turístics, el sector de l'hoteleria i de la restauració també estalvia personal aquesta temporada. Alguns establiments «no han incrementat la plantilla aquest estiu, sinó que aguanten amb la que ja tenen» afirma Julián tot matisant que la gran majoria «si les ha reforçat tampoc no ho ha fet en els nivells que ho feia en anys anteriors». D'aquesta manera, hotelers i restauradors incrementen els llocs de treball «amb dos o tres efectius més en lloc dels vuit o més, que solien contractar per cobrir el mateix període, en temporades passades». La situació no apunta cap millora a curt termini, perquè l'ocupació de l'agost «no farà remuntar tampoc la punxada del juliol en què només es va arribar a un tímd 51%, entre nou i 11 punts menys que el 2010, quan l'ocupació fregava el 70%, gràcies a la segona quinzena que sempre s'animava més». En canvi aquest any, l'ocupació al juliol va anar de més a menys conforme anava avançant el mes. Així, si les dues primeres setmanes es van registrar ocupacions del 62% i del 59%, respectivament, en les dues últimes setmanes la davallada va ser devastadora amb registres que amb prou feines superaven el 46% i el 49%.

Molta calor i poca gent / Tot i que la calor és d'actualitat, l'efecte que aquesta solia tenir sobre les poblacions veïnes que en fugien no es va fer notar ni el primer cap de setmana de mes, ni per la Marededéu, ni pel segon cap de setmana. I de moment, s'està complint el que la UHA ja avançava al tancament del mes passat quan anunciava una davallada de les ocupacions per a l'agost. L'ocupació del primer cap de setmana, tot i animar-se, va ser del 62% i la prevista per aquest, només frega el 76%. La UHA matisava ahir que aquest últim percentatge es pot incrementar «per les reserves de darrer minut i els passants fins a ocupacions properes al 77% i al 80%». Si la possibilitat hi és, també és cert que la temporada s'anuncia molt fluixa en relació a la «temporada passadaque ja no va ser bona» i no cal dir en relació a d'altres temporades en què les quotes fregaven el 90% i el 95% per aquestes dates. El poc gruix de reserves per al cap de setmana vinent també fa esperar uns resultats modestos per al zènit de l'estiu. A més, l'agost acaba en divendres, «cosa que afectarà de ple els resultats».

Per parròquies, Ordino és la destinació més sol·licitada pels turistes a l'agost amb una ocupació del 89% durant els primers quinze dies. Segueixen la Massana i Escaldes-Engordany amb el 79%, Canillo amb el 77%, Andorra la Vella amb el 72%, Encamp amb el 52% i tanca la llista Sant Julià de Lòria amb un més que discret 40%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT