PUBLICITAT

«No podem vendre tota la temporada en rebaixes»

  • La festivitat del 15 d'agost no va suposar un gran augment de les vendes
SELVA LÓPEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Cartell de rebaixes d'una botiga d'Andorra la Vella. Foto: TONY LARA

Aquest any ja van començar una setmana abans de Sant Joan –cosa poc habitual—i pràcticament enllaçaran amb la temporada tardor-hivern. El que pot semblar una bona notícia per als compradors a la recerca de gangues, no és en absolut un indicador positiu per als comerciants, entre els quals predomina una mena de pessimisme general.

Des del 15 de juny les botigues ofereixen descomptes de fins al 70%, tant en peces d'estiu com d'hivern. Un fet que pot resultar una mica confús, ja que s'acaben superposant les estacions. «No podem vendre tota la temporada en rebaixes», denunciava la presidenta de l'Associació de Petits Comerciants d'Andorra, Rosa Pascuet, qui va voler destacar que aquest any els botiguers s'estan «avançant a les temporades». És a dir, que molts establiments fan rebaixes de roba d'hivern al mateix temps que exposen la nova col·lecció de la mateixa temporada. En aquesta línia, Antonio Miralles, vicepresident de la Federació de Comerciants d'Andorra i director d'Andorra 2000, comentava que degut al temps imprevisible de l'hivern passat va sobrar molt estoc de la temporada anterior que ara s'intenta vendre. El mateix posava en relleu que aquest estiu han venut entre un 5% i un 10% menys que l'any passat i ha disminuït el nombre de turistes entre un 10% i un 20%.

Fins al setembre només es podrà parlar de dades aproximades, però de moment tot apunta cap a un lleuger descens de les vendes. «No s'ha venut el que esperàvem en temporada i tampoc han vingut els clients esperats. És una espiral molt dolenta». Miralles va afegir que els que compren més són majoritàriament russos i francesos, i això es veu en les vendes de tabac i perfums, els productes que més demana aquest turista. Per als petits comerciants tampoc està sent un estiu favorable. Pascuet lamentava que els seus principals clients, «la classe mitja», ja no vénen de vacances a Andorra i s'hi ho fan «només passegen». Això ha obligat a molts comerciants a fer descomptes molt agressius. «Quan molts comerços regalen, maten a la resta».

Balanç de la mare de déu d'agost/ La festivitat de la Mare de Déu d'agost tampoc va donar sorpreses positives als comerciants. Malgrat que pels carrers de la capital hi circulaven força turistes, Susagna Venable, presidenta de la FACA, parlava de «molta gent i poca compra». A més, assegurava que durant la primera quinzena d'agost hi ha hagut menys visites que en el mateix període de l'any passat. Caldrà veure si la segona meitat del mes aconseguirà revifar la xifra de vendes i—en conseqüència—els ànims dels comerciants. De moment, les rebaixes romandran fins el 30 d'agost, va informar Venable.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT