PUBLICITAT

Escaldes apuja els preus públics en un 11,5%

  • Els socialdemòcrates s'hi oposen i la majoria defensa que són assequibles
E. O. G.
ESCALDES-ENGORDANY

El Comú d'Escaldes-Engordany va aprovar ahir, per majoria, una modificació de l'ordinació sobre preus públics. Amb aquesta, els preus de les escoles esportives i culturals s'incrementen en un 11,5% de mitjana, tot i que hi ha serveis on l'augment és inferior, i d'altres en què arriba a ser del 17%. El curs passat hi ha haver un total de 1.100 alumnes. Els serveis socials –les escoles bressol i els espais lleure– no pateixen cap modificació, de moment.

La consellera de finances, Núria Gómez, va justificar l'augment dels preus afirmant que la prioritat és «mantenir l'ampli ventall d'activitats» que s'ofereixen des del Comú, i que per assegurar-ne la viabilitat, les mesures per optimitzar recursos –revisió d'horaris, obertura d'aules amb un mínim d'inscrits, etcètera– «no són suficients», i que per això s'ha decidit reduir el percentatge de subvenció dels preus del 55% al 50,5% per al curs vinent. Això es tradueix en un augment mig dels preus de les escoles esportives i culturals de l'11,5%, i malgrat sigui un increment considerable, en termes absoluts el preu continua sent «suficientment atractiu i assequible». Així va posar l'exemple de l'escola de futbol, que és un dels serveis en els que més s'ha incrementat el preu proporcionalment, en termes absoluts suposa un augment d'1,85 euros al mes, i el preu mensual de l'activitat passarà a ser de 12 euros.

Per la seva banda, la cònsol major, Trini Marín, va recordar que totes les famílies amb dificultats es poden acollir al reglament d'exempcions, que facilita que tothom pugui gaudir de les activitats que ofereix la parròquia. Des que va entrar en vigor, l'any 2007, s'han respost 863 demandes d'exempció, segons va explicar Marín.

Amb l'augment del preus públics, el Comú confia en reduir el dèficit de les activitats, xifrat en 385.000 euros el curs passat, en uns 35.000 o 40.000 euros.

REBUIG SOCIALDEMÒCRATA / Per contra, els consellers de la minoria van votar en contra dels nous preus públics. Aleix Mañosas va ser l'encarregat de justificar la posició socialdemòcrata, i va argumentar que, malgrat ser conscients de la crisi i que les activitats estan «en gran part» subvencionades, l'increment dels preus hauria de ser de com a molt l'equivalent a l'IPC. En aquest sentit, Cèlia Vendrell va afegir que és en temps difícils quan les activitats més s'han de subvencionar i que en temps de bonança és més fàcil que tothom pugui pagar pels serveis.

D'altra banda, Mañosas va alertar que l'augment de preus es podria traduir en una caiguda de la participació. Al seu entendre, seria més recomanable mirar d'augmentar les inscripcions i no apujar tant els preus per tal de garantir la viabilitat del servei.

FACILITATS BUROCRÀTIQUES / El Comú també va aprovar, per assentiment, el reglament sobre el procediment simplificat per a les sol·licituds d'obertura i trasllat de comerç, modificació de les activitats comercials, canvi de titular i canvi de nom comercial. Per aquest, els emprenedors podran obrir un negoci només fent la declaració davant del Comú de que es compleixen tots els requisits, i el control per part de l'administració serà a posteriori. També es va aprovar l'ordinació sobre l'accés motoritzat al medi natural.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT