PUBLICITAT

El preu de la gasolina puja un 11% des de principis d'any marcant un nou màxim històric

  • Actualment es paga entre els 1,31 i els 1,35 euros per litre la de 95 octants, i entre els 1,36 i els 1,40 en el cas de la de 98 octants
17082012_benzinera
Foto: ANA
Els preus dels carburants han tornat a marcar un nou màxim històric aquesta setmana. En el cas de la gasolina, s'ha incrementat un 11% des de principis d'any, i actualment es paga entre els 1,31 i els 1,35 euros per litre la de 95 octants, i entre els 1,36 i els 1,40 en el cas de la de 98 octants. Pel que fa al gasoil, des de principis d'any s'ha apujat un 4%, i el preu a les gasolineres del país oscil·la entre els 1,19 i els 1,21 euros per litre. L'increment més important s'ha produït durant l'estiu, coincidint amb l'encariment dels carburants que es registra a nivell internacional pel fet de ser l'època de l'any amb més desplaçaments per carretera.
La pujada més important s'ha notat durant aquest estiu, coincidint amb el període de vacances, que és quan acostuma a registrar-se un repunt en els preus a nivell internacional. Així, el barril de Brent, que és el de referència a Europa, cotitza actualment als 116 dòlars, a diferència dels 103 dòlars en què se situava al juliol.

Segons les darreres xifres del Butlletí Petroler de la Unió Europea, els carburants a Andorra continuen mantenint el diferencial de preus amb els països veïns. El preu del gasoil a Andorra és un 13% més barat que a Espanya, i un 15% més barat que a França. En el cas de la gasolina, es paga un 8% més barata que a Espanya i fins a un 16% més econòmica que a França. 

La mitjana europea del preu del gasoil és de 1,51 euros, i els països on és més barat són Bulgària i Luxemburg, tot i que no arriben als mínims d'Andorra. En canvi, en el cas de la gasolina de 95 octants, la mitjana europea se situa en els 1,65 euros, i els preus d'Andorra no són els més baixos, sinó que encapçalen la llista dels preus més barats Romania i Bulgària.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT