PUBLICITAT

Escaldes-Engordany augmenta els preus de les activitats esportives i culturals un 11,5%

  • Marín ha explicat que la difícil situació econòmica que es viu ha obligat a revisar la política de subvencions, que passa del 55,5% al 50,5% per aquestes activitats
17082012_comu2
Imatge de la sessió de Consell de Comú d'Escaldes-Engordany d'aquest divendres al matí. Foto: ANA / Marta Tort
El Comú d'Escaldes-Engordany ha aprovat aquest divendres els preus públics de les activitats esportives i culturals per al curs 2012-2013, que s'han incrementat una mitjana d'un 11,5%. La cònsol major, Trini Marín, ha indicat que l'augment s'ha fet a causa de la difícil situació econòmica que es viu, que ha obligat a revisar la política de subvencions. Així, si fins ara el preu d'aquestes activitats estava subvencionat en un 55,5%, provocant un dèficit de 385.000 euros a les arques comunals, ara es passa a subvencionar un 50,5%, cosa que permetrà estalviar entre 35.000 i 40.000 euros anuals. L'oposició ha votat en contra de la mesura, perquè consideren que en moments de crisi el Comú hauria d'ajudar més als ciutadans i no pas augmentar els preus, i perquè temen que aquest increment farà baixar les inscripcions i farà augmentar les demandes d'exempció, per la qual cosa no s'aconseguirà un augment dels ingressos.
Per garantir la viabilitat de les activitats que no tenen una vocació social, el Comú d'Escaldes-Engordany té la voluntat d'anar disminuint progressivament la subvenció que hi destina. A més també aplicarà un seguit d'accions, que passen per revisar els horaris de les instal·lacions, establir un nombre mínim d'inscrits per tirar endavant una activitat i, en el cas de les que tenen poca demanda, obrir-les als alumnes d'altres parròquies, i crear sinèrgies amb altres comuns per compartir recursos o professors.

En el cas del curs vinent, les activitats esportives i culturals s'apujaran de mitjana un 11,5%. D'entre les més populars, cal destacar que la piscina s'incrementa un 6,4%, i les classes de futbol un 18%. Malgrat tot, des de la majoria han assegurat que els preus continuen sent molt assequibles, ja que el Comú en subvenciona la meitat. També s'ha recordat que les famílies amb menys recursos poden demanar una exempció, i que des que es va posar en marxa aquesta possibilitat, el 2007, se n'han atorgat un total de 863.

Des de l'oposició, tot i que són conscients del greu estat de les arques comunals, s'ha criticat l'elevat augment dels preus, i han lamentat que l'increment no hagi estat l'equivalent a l'IPC. El conseller socialdemòcrata Aleix Mañosas considera que no es pot fer pagar als ciutadans 'les grans festes que es van fer en mandats anteriors', i creu que aquest increment provocarà una baixada de les inscripcions i un augment del nombre de demandes d'exempció, cosa que no compensarà l'increment d'ingressos que es vol aconseguir amb la mesura. En aquest sentit, considera que la via hauria de passar per aconseguir més ingressos augmentant les inscripcions i no els preus.

D'altra banda, durant la sessió de Consell de Comú d'aquest divendres també s'ha aprovat per unanimitat el Reglament sobre el procediment simplificat per a l'obertura de comerços, així com l'Ordinació reguladora de l'accés motoritzat al medi natural, tal com estan fent la resta de comuns per unificar criteris. Aquesta ordinació, a diferència de les altres parròquies, inclou una disposició transitòria que prohibeixi totalment l'accés rodat a la Vall del Madriu-Perafita-Claror fins que l'òrgan competent estableixi una regulació en aquesta matèria.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT