PUBLICITAT

El Govern redueix un 8,1% el consum elèctric dels seus edificis

  • Els Bombers són els que més estalvien en comparació al 2010, i Clara Rabassa on menys
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

El consum elèctric del conjunt dels edificis del Govern s'ha reduït en un 8,1% el 2011, en relació a l'any anterior. En tots ells s'ha registrat un descens de l'ús de l'electricitat, i és a les casernes de Bombers on més s'ha rebaixat aquesta despesa. L'edifici administratiu de l'Obac –on hi ha les instal·lacions del Ministeri d'Interior i Justícia, els serveis d'Immigració i el Departament de Treball, així com el despatx central de la Policia– és el que té un consum més elevat.

El consum total, en kWh (quilowatts hora), dels diferents edificis administratius va ser de 4.879.583 l'any passat, mentre que el 2010 aquest consum arribava a la xifra de 5.306.281. Aquestes dades són el sumatori dels consums de l'edifici del Molí –a Sant Julià de Lòria, on hi ha el Ministeri d'Educació–, del Centre Penitenciari, de l'edifici Clara Rabassa –on hi ha les dependències del Ministeri de Salut i Benestar, a Andorra la Vella–, Casa Motxilla –també a la capital i que alberga el Servei de Política Lingüística–, el parc de Bombers de Santa Coloma, el de Canillo i el del Pas de la Casa, l'edifici de Duana i Policia de Sant Julià de Lòria, el despatx central de Duana –a Escaldes-Engordany–, l'edifici administratiu de l'Obac –també a Escaldes-Engordany–, l'edifici administratiu Prat del Rull –que alberga els ministeris d'Economia i Territori, i de Turisme i Medi Ambient–, i l'edifici administratiu de Govern.

L'edifici que consumeix més energia elèctrica és el de l'Obac. L'any 2011 el consum en kWh va ser de 1.416.700. Aquesta xifra representa, malgrat tot, una reducció del consum del 5,8% aproximadament, doncs el 2010 es van gastar un total de 1.503.577 kWh. El segon edifici amb un consum major és l'Administratiu de Govern. Aquest va tenir una despesa de 1.120.032 kWh l'any passat. Aquí també es va registrar un estalvi energètic del 5,1%.

ELS MÉS ESTALVIADORS / Segons les dades facilitades pel Govern, a tots els edificis es redueix el consum elèctric. Però es pot dir que són els Bombers els que més han reduït la despesa. Al parc del Pas de la Casa la rebaixa va ser del 32,3%, doncs el 2011 es van consumir 129.900 kWh, mentre que l'any anterior el consum va ser de 191.850. A la caserna de Santa Coloma, l'estalvi en comparació al 2010 va ser del 15,9%, i al parc de Canillo del 13,7%.

També són destacables les reduccions de consum elèctric de l'edifici de Duana i Policia de Sant Julià de Lòria. Allà l'estalvi va ser també del 15,9% aproximadament, i a l'edifici del despatx central de Duana, a Escaldes-Engordany, la reducció del consum va ser del 13,1%.

A Casa Motxilla també van aconseguir un percentatge de reducció important, del 15,4% en comparació al 2010. I tampoc s'ha de menystenir l'estalvi aconseguit a l'edifici administratiu del Prat del Rull, que es va situar al 13,3%.

ELS ESTALVIS MÉS PETITS / És a l'edifici Clara Rabassa on menys es va reduir el consum d'energia elèctrica. Allà es van consumir 161.550 kWh l'any 2011, un 2,2% menys que l'exercici anterior. Al Centre Penitenciari el percentatge de reducció de la despesa elèctrica és similar, del 2,5%. Aquí però, el consum total va ser de 680.966 kWh l'any passat.

L'edifici del Molí, a Sant Julià de Lòria, es va aconseguir una reducció més moderada del consum d'energia elèctrica, del 4,8%. L'any passat es van consumir 269.074 kWh quan l'any anterior el consum havia estat de 282.664.

Al llarg de l'any, els consums es distribueixen diferentment en cada cas. Així, hi ha edificis on el màxim es registrava al gener i al desembre, i d'altres on es van registrar al juliol, a l'agost o al setembre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT