PUBLICITAT

El repte per a les empreses és conservar el negoci i els efectius

  • La construcció no és l'únic sector tocat per la crisi i la pèrdua de llocs de treball es va generalitzant
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Empresaris i treballadors de la construcció manifestant davant Govern quan la crisi dels abocadors, el 2006. Foto: EL PERIÒDIC

De tornada de vacances, el repte per a moltes empreses de la construcció serà mantenir les plantilles i els negocis, cosa que segons el gerent de l'Associació de Contractistes d'Obres d'Andorra (ACODA), Victor Filloy, «ja no és cap secret per a ningú» i afegeix descoratjat, tot i estar de vacances: «és clar que el repte per a nosaltres és mantenir-nos, cada dia acomiadem un o dos treballadors, i cada mes tanca alguna empresa». Filloy no es va voler pronunciar sobre la possibilitat d'una represa a la tardor que de moment percep «com a poc probable a menys que hi hagués un altre boom immobiliari», va afegir amb ironia.

Poc més optimista es va mostrar Miquel Pujal, que representa la segona generació al front del negoci familiar, també afiliat a l'ACODA. «Per desgràcia la tendència a la tornada de vacances serà que hi haurà més acomiadaments» va lamentar. I va afegir tot seguit, «és la percepció que tenim molts perquè no hi ha bones expectatives i les empreses tenim feina a conservar el que tenim, tant els treballadors com els negocis; a més, no tenim clar que a partir del setembre hi hagi noves contractacions».

I és que la construcció continua perdent llocs de treball. El sector presenta una tendència anual negativa, del -15,3%, i actualment dóna feina a poc més de 3.300 persones quan fa poc més d'un lustre, el 2005, el sector comptava amb 6.541 assalariats.

El comerç i la indústria pateixen/ El comerç a l'engròs és el sector que registra la pèrdua més important de llocs de treball després del de la construcció, amb una tendència anual del -8%. La indústria arriba en tercer lloc, amb un descens anual del 7,7% dels llocs de treball. El comerç al detall es manté tot i la tendència negativa del -2%. Tots dos sectors sumen avui prop de 7.800 assalariats quan el 2005 en sumaven més de 10.000. Les expectatives per al comerç al detall tampoc són gaire bones. Susagna Venable, presidenta de la Federació d'Associacions de Comerciants d'Andorra (FACA), explica que «reduïm els efectius al mínim necessari perquè no ens queda més remei». La poca afluència de visitants sumada a la pèrdua de poder adquisitiu fan que «aquesta temporada no sigui comparable a cap altra; malauradament, mentre lluitem per mantenir oberts els negocis, els lloguers no baixen, alguns comerciants estan esperant el 30 d'agost per prendre una decisió».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT