PUBLICITAT

L'APDA avala, amb matisos, el registre de morosos

  • Crespo avisa que caldrà mantenir al dia les dades i informar els afectats
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Entrada a les noves oficines de l'Agència de Protecció de Dades. Foto: ÀLEX LARA

Tot registre de morosos és un fitxer de dades personals, i com a tal, s'ha d'adaptar a la llei de protecció de dades de caràcter personal. Així, l'Agència de Protecció de Dades (APDA) hi té competència. Si bé quedarien fora de l'àmbit d'aplicació les empreses, en aquest registre també s'inclourien dades personals. El director de l'agència, Joan Crespo, assegura que un tal registre té cobertura legal i que cal que compleixi diferents requisits.

Associacions empresarials del país, juntament amb la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, treballen per tirar endavant un projecte de registre de morosos, i segons va afirmar Crespo, aquests han demanat assessorament a l'APDA per poder-lo engegar.

El director de l'organisme que vetlla per la protecció de les dades de caràcter personal va assenyalar que de registres de morosos n'hi ha de diversos tipus: a França és de gestió pública, en mans del Ministeri de Finances; a Espanya n'hi ha múltiples de gestió privada. Però sigui quin sigui el model que s'esculli, aquest registre ha de complir amb la normativa de protecció de dades. Així, Crespo va exposar les característiques que ha de tenir aquest registre i va insistir que el seu futur responsable «haurà de complir curosament amb uns principis».

D'entrada, cal tenir en compte que aquest registre es nodriria d'informacions aportades per terceres persones, i això ja suposa una cessió de dades per part d'algú altre, previsiblement sense consentiment de l'afectat –és d'esperar que ningú vulgui figurar en aquest llistat. Així que s'haurà de tenir especial compte en assegurar-se que el deute «és cert», és a dir que ha estat reclamat i notificat al deutor (un deute és vençut si al cap de cinc anys no s'ha reclamat, s'entén que ja no existeix el deute). A més, abans d'incloure una persona al registre de morosos, caldrà informar-lo de tal gest per tal que pugui tenir accés al registre, i també saber qui l'hi ha inclòs. Crespo explica que quan es diu que el deute no ha de ser vençut «parlem del principi de la qualitat de les dades», i també del dret d'informació, d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició, quan es diu que cal notificar a la persona que se l'inclou en el registre. El director de l'APDA també va insistir en la necessitat que «mantenir les dades al dia», tasca del responsable del fitxer, i «si la persona ha cancel·lat el deute, és obligació seva [del responsable del fitxer] que aquesta persona surti del registre de morosos».

Finalment, Crespo va assenyalar que «s'ha de ser molt escrupolós en la gestió d'aquest registre», doncs són dades que poden ser perjudicials per a la persona, i a més s'ha de tenir en compte que «Andorra és una societat molt petita».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT