PUBLICITAT

Recuperada l'estàtua del brigadier Josep Cabrinetty

  • La subscripció popular permet restablir la figura de l'heroi de Puigcerdà
EL PERIÒDIC
PUIGCERDÀ

Periodic
L'estàtua de Cabrinetty, feta per l'empresa osonenca Benito Artis Foto: ANA / LAURA BUSQUETS

La subscripció popular ha permès recuperar l'estàtua del brigadier i heroi de Puigcerdà, Josep Cabrinetty, destruïda el 1936. L'escultura es va destapar ahir en un acte que va aplegar més d'un centenar de persones a la plaça que porta el seu nom. El portaveu de la plataforma de recuperació de l'estàtua, Joan Manel Casanovas, va ressaltar que «en temps de crisi, quan les institucions no tenen massa possibilitats de donar suport a projectes de caire cultural i recuperació del patrimoni, és important que sigui precisament la societat civil qui prengui la torxa i tiri endavant projectes com aquest». Particulars, empreses i institucions han aportat els 31.000 euros que ha costat l'obra.

Josep Cabrinetty i Caldera (Palma 1822-Alpens 1873) era un militar que ja com a cadet va participar en la Primera Guerra Carlina per lluitar, més tard, en la guerra d'Àfrica. Durant la Tercera Guerra Carlina va ser un dels militars governamentals que més acció va portar a terme a Catalunya, la qual cosa li va valdre l'ascens a brigadier i el càrrec de comandament general de la província de Lleida.

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira (CiU), va explicar que l'any 1873 Cabrinetty va alliberar Puigcerdà del seu segon setge carlí. La vila era una ciutat liberal i el brigadier Cabrinetty la va salvar de la destrucció fent fora les tropes carlines. En agraïment a la seva acció, la vila sempre més li va estar agraïda i va posar el seu nom a la plaça Major. Piñeira va recordar durant el seu discurs davant del públic assistent que la població de Puigcerdà li va erigir una estàtua feta per subscripció popular i encarregada a l'artista Rossend Novas.

L'obra es va inaugurar el 9 de setembre de 1880 i va ser destruïda el 1936, per la CNT-FAI. D'aquesta primera escultura només se'n conserva una part del cap. «132 anys després, també per subscripció popular, podem tornar a tenir l'estàtua de Josep Cabrinetty a la plaça», va afegir el batlle. Aquest cop, la realització de l'obra s'ha encarregat a l'empresa osonenca especialitzada en escultura al carrer Benito Artis.

El portaveu de la plataforma de recuperació de l'estàtua, Joan Manel Casanovas, es va mostrar molt orgullós que l'escultura s'hagi pogut dur a terme gràcies a la subscripció popular. En total hi ha hagut 1.200 aportacions dineràries de caràcter voluntari per part de particulars, empreses i institucions. Per poder aconseguir la meitat dels 31.000 euros que costava el projecte (l'altra meitat ha anat a càrrec de l'Ajuntament), des de la plataforma s'han organitzat concerts, passis de cinema, obres de teatre o loteria, entre d'altres activitats.

NOUS PROJECTES / Casanovas va subratllar que, amb la nova estàtua, «Puigcerdà recupera la memòria història i enriqueix el patrimoni monumental de la vila». El portaveu es va mostrar ambiciós i va assenyalar que les accions «no es quedaran aquí». La voluntat, doncs, és poder seguir duent a terme projecte conjunts d'aquest tipus. Casanovas va avançar que des de la plataforma també treballaran per poder recuperar «algun dels túnels de la xarxa de túnels que tenia antigament Puigcerdà». Una xarxa que, segons va dir, «es troba realment malmesa».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT