PUBLICITAT

Indendi a la Cortinada

  • Els Bombers aconsegueixen controlar les flames a les 7 de la tarda, després de cremar-se mitja hectàrea
EVA ARASA
ORDINO

Periodic
A l'esquerra, vista general del fum de l'incendi. A la dreta, un helicòpter omple aigua a l'estany del camp de golf de la Cortinada, ahir Foto: ÀLEX LARA / ISAAC LAX

Un incendi declarat ahir al migdia va cremar una mica més de mitja hectàrea a la Cortinada d'Ordino. De seguida que va arribar l'avís de les flames –força espectaculars ja que es veien des de diversos punts de la parròquia per tractar-se d'una zona elevada–, s'hi van desplaçar els Bombers del parc mòbil d'Andorra la Vella i de la Massana. Les dotacions, juntament amb dos mitjans aeris, van permetre controlar el perímetre del foc a la tarda, pels volts de les set, després de treballar-hi des de les dues del migdia.

Concretament, la zona cremada s'ubica entre el Clot del Cavall i el Coll de Cases, segons va informar el director adjunt de Bombers, Jordi Farré. És a dir, a la vessant de la muntanya més tocant a Arinsal. Es tracta d'un territori de zona boscosa, on hi ha molta vegetació. És de difícil accés a peu, motiu pel qual va ser indispensable la tasca dels helicòpters en l'extinció del foc. Un dels vehicles va portar a vuit bombers fins a la zona de les flames, que van poder treballar després d'instal·lar una mena de piscina al flanc dret del foc, en una clariana. Un dels helicòpters s'encarregava d'anar a buscar aigua a l'estany del camp de golf de la Cortinada per a llançar-la a la piscina, així com també als punts més calents de l'incendi. L'altre també va estar actiu durant el procés d'apagada de les flames.

Farré va informar que malgrat la celeritat amb les que es va desplaçar el foc, les condicions meteorològiques van facilitar la tasca dels Bombers. El vent va revifar a la tarda, però el Cos ja havia començat a controlar la zona. A més de Bombers que estaven de guàrdia, s'hi van afegir de voluntaris que ahir estaven fora de servei.

Tot i que l'incendi ja es trobava en fase de control al vespre, les dotacions van romandre a la zona tota la nit per assegurar-se que no revifés cap focus.

Es desconeixen les causes / El director adjunt del Cos va informar que ja estan investigant les causes de l'incendi, les quals de moment es desconeixen. No es descartaria la teoria que hauria estat causat per la pròpia acció humana, tot i que la zona és de difícil accés. També es planteja la idea que hauria estat un llamp.

En qualsevol cas, la cònsol menor d'Ordino, Consol Naudi, ja va alertar a final de l'hivern que els boscos de la parròquia havien quedat molt malmesos a causa de les nevades i sobretot per les ventades posteriors. Arbres i pedres barraven el pas als camins. Per aquest motiu, es va aprovar destinar la 13a paga de Nadal a pagar voluntaris perquè fessin aquesta neteja. Ahir la cònsol, però, va explicar que es van acabar contractant a poques persones i que no van rebre una formació específica per a poder fer aquesta tasca. Una tasca que van acabar fent els propis tècnics del Comú.

Paral·lelament, els Bombers ja fa una setmana que alerten del perill elevat d'incendi a tot el país, sobretot a Sant Julià, degut a les elevades temperatures i a l'absència de pluges les darreres setmanes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT