PUBLICITAT

Torna la setmana de la caça de l'Isard del 16 al 23 de setembre

  • El Govern té en compte l'evolució positiva de la població i estableix el pla de caça al vedat d'Enclar
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El departament de Medi Ambient de la Generalitat vigila dels caçadors durant la setmana de l'isard. Foto: TONY LARA

La Comissió de Seguiment de la Caça es va reunir ahir per decidir la celebració de la setmana de l'isard de la temporada 2012 entre el 16 i 23 de setembre, ambdós dies inclosos. El Govern va considerar l'evolució positiva de la població d'isards i va reafirmar així la decisió del any passat de no efectuar cap pla de caça. Recordem que es va considerar que la cabana era molt reduïda després de ser afectada pel pestivirus. D'altra banda, la Comissió va establir el pla de caça de la present temporada al vedat de caça d'Enclar.

En total s'han recomptat un total de 866 isards a tot el territori del Principat. Els recomptes generals d'isards realitzats fora dels vedats es van dur a terme durant les setmanes del 25 de juliol al 9 d'agost del 2012. El resultat va ser 361 isards amb 56 cabrits --un 15.51% de la població--. Pel que fa als recomptes efectuats en els vedats de caça de Sorteny, de Xixerella i de la Vall de Ransol els mesos de juny i juliol, el total va ser de 207 isards,dels quals 53 cabrits. Mentre que els comptabilitzats en el vedat de caça d'Enclar durant els mesos de maig, juny i juliol constitueixen 298 isards, dels quals 60 cabrits. Per tant, el total d'isards que es tenen en compte pel pla de caça ascendeix a 568 exemplars, enfront els 411 de l'any passat. Respecte l'any 2011, la població fora dels vedats ha augmentat un 42.12%. Un increment que fa que la població superi les dades del 2009 tot i que la baixa proporció de cabrits -- amb un índex de creixement del 15.51% enfront el 20-25% en poblacions estables i equilibrades-- s'associa a una lenta recuperació de la població en front al pestivirus de l'isard dels darrers dos anys. Una de les novetats d'aquest any és que s'aplicarà per primera vegada reglament que normalitza el nombre d'exemplars a capturar. Aquest s'estableix a partir de l'índex de creixement de la cabana, és a dir, del percentatge de cabrits d'isard respecte a la població total, que aquest any respon al 19.19%. Pel que fa a l'índex de captura o percentatge de captures que s'autoritzen respecte a la població d'isards, aquest any ascendeix a 15.35 % --o el que és el mateix-- es podran caçar un màxim de 87 isards.

Pla de caça al vedat d'enclar/ El pla de caça aprovat (21 isards) no supera el creixement anual de la població. Quantitativament, la captura d'un 4 a un 8 % de la població, no suposa afectacions en el creixement de la població. Per a la temporada de caça 2012-2013, s'autoritza l'aplicació d'un pla de caça en la població d'isards del Vedat de Caça d'Enclar que preveu un índex de captura del 7.05%, el que suposa 21 animals: 20 captures selectives i 1 captura en trofeu mascle.

Pel que fa als caçadors, aquest any han demanat la llicencia de caça 392 persones, les quals podran efectuar el pagament de les llicències especials entre el 23 d'agost i el 5 de setembre del 2012 al servei de tràmits de Govern o dels comuns en que es va sol·licitar la llicència especial.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT