PUBLICITAT

El reglament per obtenir el segell de qualitat, a la tardor

  • Els ajuts al sector agrícola i ramader seran de 2,3 milions d'euros el 2013
E. A.
ORDINO

Periodic
Els vaquers condueixen el bestiar per Rialb, ahir, abans de la benedicció Foto: ÀLEX LARA

El segell de qualitat per als productes agrícoles i ramaders autòctons serà una realitat la tardor vinent, que és quan el Govern preveu aprovar el reglament corresponent. Així ho va avançar ahir el ministre d'Economia, Jordi Alcobé, en declaracions posteriors a la tradicional benedicció del bestiar a la Rabassa d'Ordino.

Alcobé va insistir que és imprescindible «mantenir» tant l'agricultura com la ramaderia, pensant també en el turisme. I és que el sector primari contribueix a mantenir els paisatges rurals de muntanya. És per aquest motiu que, malgrat que el Ministeri de Finances ha demanat un ajustament del 10% en les subvencions, des d'Economia estan estudiant la manera que l'impacte sobre el sector agrícola i ramader «sigui molt menor». De fet, els ajuts al sector arribaran l'any vinent als 2,3 milions d'euros.

Igualment, Alcobé va reconèixer que s'ha d'avançar en la diversificació de l'activitat agrícola, de manera que les explotacions del país no depenguin –«tant»– del tabac. En aquest sentit, el titular de la cartera d'Economia va felicitar les iniciatives per implementar nous cultius, com poden ser el de les trumfes o el de les plantes aromàtiques i medicinals.

D'altra banda, el ministre va recordar que la creació per llei dels «allotjament rurals» com a tipologia específica d'allotjament turístic ha de contribuir a sostenir les explotacions agrícoles i ramaderes, així com a mantenir l'entorn rural.

Finalment, el segell de qualitat per als productes autòctons, que es podrà obtenir a partir del moment en què s'aprovi el reglament, ajudarà a distingir-los un cop arriben al mercat. Aquesta és una distinció a tenir en compte, per exemple, pels locals de restauració que vulguin garantir una qualitat determinada als seus clients.

MATEIXA CABANA A ORDINO / Més de 200 caps de bestiar, entre equins i bovins, van fer ahir el canvi d'herbes, traslladant-se d'Arcalís a Rialb. Aprofitant aquest trasllat, es va fer la tradicional benedicció, en presència de caps de casa i autoritats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT