PUBLICITAT

Un Sarkozy molt proper avala el camí dels canvis iniciat per Andorra

  • El copríncep ha mostrat la seva voluntat d'aprofundir en la cooperació entre els dos països
  • Els cònsols d'Ordino diuen que li explicaran per carta els motius de la seva absència
28072010 615 sarcosy 3
El copíncep francès saluda als ciutadans que han anat a la plaça del Poble per seguir el seu discurs i els actes de la visita.
Foto: ORIOL LLAURADÓ

Centenars de persones s'han acostat fins a la plaça del Poble d'Andorra la Vella per assistir al discurs del copríncep francès, Nicolas Sarkozy. Un discurs marcat pel compromís del copríncep de donar suport a Andorra en el procés cap a la transparència fiscal i l'acostament a Europa. En aquest sentit, Sarkozy ha dit que la seva visita al Principat va més enllà del "folklore" i ha mostrat la seva voluntat d'aprofundir en la cooperació entre els dos països. Les paraules de Sarkozy han anat precedides del discurs del cap de Govern, Jaume Bartumeu, que ha fet referència a la feina feta per Andorra per sortir de la llista de paradisos fiscals, després de la recomanació feta pel mateix Sarkozy al febrer del 2009. Bartumeu també ha ressaltat la importància de seguir amb el procés d'acostament a Europa per poder obrir noves perspectives econòmiques pel país. Tots dos mandataris han expressat la intenció de continuar treballant per reforçar els vincles entre Andorra i França.
Sarkozy ha destacat en el seu discurs davant del poble el fet que la crisi econòmica ha provocat un replantejament de tot el model del capitalisme mundial, i en aquest sentit, ha assenyalat que l'actitud dels responsables polítics andorrans engegant tot el procés per sortir de la llista de paradisos fiscals, ha demostrat que Andorra és un país "sòlid" i conscient de la seva responsabilitat. El copríncep ha insistit, tal com ha fet davant els consellers generals, que la competitivitat fiscal és "legítima" en contraposició amb el frau i els paradisos fiscals.

Pel que fa a l'acostament d'Andorra a la Unió Europea, Sarkozy considera que un acord d'associació pot obrir noves perspectives econòmiques pel país i pel futur dels joves. El copríncep s'ha mostrat partidari d'aprofundir més en la cooperació entre els dos països, una cooperació que ha permès desencallar projectes com el de la delimitació de la frontera francoandorrana o el de l'autovia E-9. Sarkozy també ha volgut fer especial esment a l'educació i la necessitat de mantenir els lligams en aquest àmbit.

Bartumeu ha recordat durant el seu discurs l'advertència de Sarkozy respecte als paradisos fiscals i ha assenyalat la feina feta en aquesta direcció. En aquest punt, també ha destacat la necessitat d'un nou acord global amb la Unió Europea que permeti als empresaris i professionals andorrans exportar béns i serveis des d'Andorra amb un tracte fiscal no discriminatori. El cap de Govern també ha aprofitat la presència de Sarkozy per recordar que cal millorar les comunicacions amb França que passen per mantenir l'enllaç ferroviari fins a l'estació de l'Ospitalet i reforçar l'eix viari que uneix l'Arieja i els Pirineus Orientals amb Andorra.
El copríncep francès ha trencat els protocols previstos i s'ha acostat a la gent aplegada a la plaça del Poble per saludar-la després d'haver fet el discurs. El recinte estava ple de gent i els infants que s'hi han acostat anaven amb banderetes. Sarkozy ha mostrat en tot moment la seva cara més amable, simpàtica i propera a la ciutadania.
La tradicional fotografia a les escales de Casa de la Vall amb el copríncep francès, Nicolas Sarkozy, i la resta d'autoritats andorranes s'ha fet posteriorment a la sessió de Consell General en la qual Sarkozy ha adreçat un discurs als parlamentaris. Els consellers generals anaven vestits amb la capa i el gambetó, com toca en una sessió d'aquestes característiques. Príncep francès, Sarkozy, ha trepitjat terra andorrana per primer cop aquest dijous poc abans de les dotze del migdia amb vint minuts de retard sobre l'hora prevista. Ha estat rebut pel cap de Govern, Jaume Bartumeu; i pel subsíndic general, Esteve López; al camp d'esports del Consell General, on ha aterrat l'helicòpter en què ha viatjat. A continuació, el copríncep Sarkozy s'ha desplaçat fins a Casa de la Vall, on s'ha trobat amb el síndic, els consellers generals i els cònsols majors, i on també ha estat rebut pel copríncep episcopal, Joan Enric Vives, amb qui s'ha reunit. Tot seguit, Sarkozy ha comparegut a la plaça del Poble, on després del discurs, ha trencat el protocol i ha anat a saludar al nombrós públic congregat.

Sarkozy s'ha dirigit davant el ple del Consell General i no ha evitat tractar temes com el de la transparència fiscal, i la compatibilitat d'aquesta qüestió amb la tradició d'un poble. De fet, el respecte a les tradicions i les institucions andorranes també ha estat un dels punts tractats durant l'al·locució del copríncep. Sarkozy ha felicitat Andorra per la feina feta en matèria de transparència fiscal, amb la signatura de disset convenis d'intercanvi d'informació. El copríncep també ha qualificat de "crucial" l'acostament d'Andorra a Europa. De la seva banda, el síndic general, Josep Dallerès, ha recordat el moment en què Sarkozy va fer el toc d'atenció a Andorra perquè treballés en la sortida de la llista de paradisos fiscals. En aquest punt, Dallerès ha assenyalat que es va sentir "irritat" però que alhora es va sentir content perquè l'advertència del copríncep va servir per fer reaccionar Andorra, de manera que es va posar a treballar per sortir de la llista de paradisos fiscals.

Per la seva banda, els cònsols d’Ordino, Bonaventura Espot i Consol Naudí, han explicat aquest dijous a la tarda que a principis de la setmana vinent enviaran una carta al copríncep francès, Nicolas Sarkozy, explicant-li els motius pels quals no han assistit a la seva recepció i als actes institucionals organitzats amb motiu de la seva visita al Principat. Els cònsols han reconegut que han vist part de l'esdeveniment en directe per la televisió i s'han mostrat molt d’acord amb les paraules del discurs del copríncep. Tot i així, han reconegut que no s'han penedit de no haver anat als actes. A més, els dos cònsols han assegurat que han notat el suport de molts ciutadans de la parròquia, i Espot fins i tot ha explicat una anècdota derivada d’aquest afer: un ciutadà, que no sap qui és, li va pagar el dinar fa dos dies mentre dinava amb la seva filla en un restaurant. Quan es va aixecar a pagar li van dir que ja estava pagat, en agraïment a "la valentia que havia demostrat a l'hora de prendre la decisió de no assistir a la recepció de Sarkozy".

Durant el discurs del copríncep els cònsols han reconegut sentir-se al·ludits quan han dit que "els andorrans tenen un fort caràcter". Segons Espot, aquesta frase podria fer referència a ells, per la decisió que van prendre. Els cònsols han reconegut sentir-se molestos per alguns comentaris que els han arribat, com ara que la decisió de no anar als actes de Sarkozy comportaria "pagar un preu polític". Espot i Naudi han reconegut no tenir cap dubte sobre la decisió que es va prendre al seu moment, ja que els motius eren de prou pes. I és que els cònsols han refermat la seva confiança en la Constitució i han dit que "els hagués encantat que el copríncep visités Ordino".

A més, els cònsols han reconegut haver-se sentit recolzats per molts ciutadans, ja que havien rebut molts missatges d’ànims i felicitacions. Sobre les declaracions del cap de Govern, Jaume Bartumeu, que els acusava de ficar-se en política nacional, el cònsol major només ha dit que "respecta molt el que digui el cap de Govern".

Amb tot, els cònsols han afegit que també explicaran els motius pels quals no han assistit a la visita de Sarkozy al copríncep episcopal, Joan Enric Vives.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT