PUBLICITAT

Llavorsí celebra la 26a edició del Concurs de Gossos d'Atura

  • El certamen internacional aplega cada any entre 2.500 i 3.000 persones a la Coma
EL PERIÒDIC
LLAVORSÍ

Periodic
Un pastor dóna les ordres pertinents al seu gos perquè faci creure les ovelles Foto: EL PERIÒDIC

Llavorsí acollirà el proper diumenge, 19 d'agost, la 26a edició del Concurs Internacional de Gossos d'Atura del Pallars Sobirà, una activitat que cada any atrau als prats de la Coma entre 2.500 i 3.000 persones. El Concurs de Gossos d'Atura del Pallars és organitzat per l'Ajuntament de Llavorsí i la Federació de Concursos de Gossos d'Atura dels Països Catalans, el departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, el Parc de l'Alt Pirineu i la Diputació de Lleida.

En total, 12 pastors procedents de Catalunya, el País Basc, el País Basc francès, el País Valencià i les Illes Balears, presentaran els seus gossos al certamen que com és tradicional, arrencarà a dos quarts d'onze del matí. La competició, puntuable per al Campionat de Catalunya de Gossos d'Atura, es divideix en dues proves. A la primera actuen tots els gossos inscrits, mentre que en la segona participen només els més ben classificats l'anterior. En aquesta segona prova els gossos, guiats pels pastors van a buscar les ovelles per fer-les entrar dins d'una petita pleta i després fer-les sortir. En poc més de dues hores els gossos, acompanyats dels amos, demostren la seva obediència i habilitat per guiar el ramat d'ovelles. El guanyador del concurs és el que aconsegueix completar les dues proves amb un menor temps acumulat i amb la puntuació més alta. La competició és alhora una reivindicació de l'ofici de pastor, una activitat molt arrelada al territori, i té la voluntat i l'objectiu de dinamitzar l'activitat turística de la població; augmentar el nivell d'ensinistrament dels gossos d'atura catalans; donar a conèixer l'instint dels cans i premiar els que tenen les característiques de raça més pura. Alhora també vol evitar que desapareguin el vestit, la roba i els estris típics dels pastors. El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé i el vicepresident del Patronat de Turisme, Gerard Sabarich, presenciaran la competició i posteriorment lliuraran els guardons als guanyadors, conjuntament amb l'alcaldessa de Llavorsí, Anna Panisello, i el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Civis. Des del 1987, el municipi de Llavorsí, celebra cada tercer diumenge d'agost el reputat Concurs de Gossos d'Atura del Pallars.

Fira de Productes Artesans/ Per tercer any consecutiu dissabte 18 d'agost, els visitants podran degustar davant de l'esplanada del Càmping Municipal de Llavorsí i en el marc de la tercera Fira de l'ovella, formatges i iogurts elaborats amb llet d'ovella, cervesa artesana i carn de xai de la raça xisqueta. En aquesta fira de productes artesans relacionats amb l'ovella xisqueta també s'oferiran articles de llana, entre d'altres. També es faran demostracions d'oficis antics com el de matalassera, teixidora o filadora. A migdia, també hi haurà una demostració d'agafar ovelles amb el ganxo.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT