PUBLICITAT

La prohibició total de les bosses de plàstic contribuirà a reduir les 560 tones que se'n distribueixen a l'any

  • A partir del novembre del 2013 la distribució de bosses de plàstic quedarà totalment prohibida
  • Els comerços hauran de substituir-les per bosses de cartró, de cel·lulosa o de qualsevol altre material reutilitzable
14082012_bag

A partir del novembre del 2013 la distribució de bosses de plàstic quedarà totalment prohibida. Els comerços hauran de substituir-les per bosses de cartró, de cel·lulosa o de qualsevol altre material reutilitzable. Així, des del Departament de Medi Ambient es vol reduir la quantitat de residus que es generen, i és que el 2011 a Andorra van entrar un total de 559 tones de bosses de tota mena. De fet, alguns supermercats calculen que a l'any reparteixen fins a tres milions de bosses de plàstic.
El Reglament per al foment de les bosses reutilitzables serà efectiu a partir de l'1 de gener del 2013. La primera fase estableix que tots els establiments hauran de cobrar les bosses que distribueixin a un preu mínim de dos cèntims, i així ja es començarà a reduir la seva distribució i a conscienciar els clients perquè portin les seves bosses o cabassos reutilitzables. Més endavant, el 19 de novembre quedarà totalment prohibida la distribució de les bosses d'un sol ús, i els comerços hauran d'optar per altres materials reutilitzables.

Pel que fa a l'alimentació, contràriament al que s'havia publicat anteriorment, tampoc podran distribuir bosses d'un sol ús, sinó que tenen fins el 19 de novembre per exhaurir-ne els estocs. A més, si decideixen distribuir bosses d'algun altre material reutilitzable estaran obligats a cobrar-les, ja que tal i com indica el director de Medi Ambient, Marc Rossell, els supermercats són els establiments que reparteixen més quantitat de bosses. De fet, des del supermercat Pyrenées afirmen que el 2011 van repartir entre un milió i un milió i mig de bosses de plàstic, i a Andorra 2000 i Escale van arribar als tres milions a cada un.

Les condicions especials del sector de l'alimentació també responen al fet que 'quan vas a fer la compra de menjar sol ser premeditat i has pogut pensar en agafar el carro de la compra o un cistell', afirma Rossell, mentre que es considera que les compres de roba, material de regal, etc, són més espontànies. 

Adaptació dels comerços
Pel que fa a l'adaptació que han de fer els establiments a aquesta nova normativa, des del Centre Comercial Escale consideren que caldrà adaptar-se al canvi. Encara no han decidit quines bosses vendran a partir del novembre del 2013, però de moment ja tenen a disposició dels clients bosses de tela reutilitzables i ja comencen a notar com els clients redueixen el consum de les bosses de plàstic. 

D'altra banda, a Pyrenées estan triant entre diverses opcions com poden ser les bosses de cel·lulosa, de paper reciclat, etc. Abans de començar a cobrar les bosses, però, han comunicat a Medi Ambient que participaran en la conscienciació dels clients amb publicitats i cartells que anunciïn que aquesta mesura és per reduir la generació de residus.

Des d'Andorra 2000 informen que estan estudiant les opcions, però que volen trobar la manera de donar servei als clients però evitar el consum de bosses. Una opció que es contempla són bosses de plàstic més grans i resistents que puguin ser de fins a deu usos i servir finalment com a bossa d'escombraries. Des del centre comercial, però, temen que si es dóna aquesta alternativa, que també hauria de ser de pagament, els clients s'hi acostumin i no facin servir les de tela que són les que tenen més usos, i per tant la primera recomanació de l'establiment.

El Centre Comercial Escale de moment contempla vendre bosses que siguin reciclables, però asseguren que s'aniran adaptant a les necessitats i materials del moment.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT