PUBLICITAT

Sindicats i empresaris reclamen programes de formació laboral

  • La majoria de persones que busca feina té entre 40 i 59 anys, amb 481 efectius censats a Ocupació
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una jove s'inscriu al Servei d'Ocupació per sol·licitar un nou lloc de treball adaptat al seu perfil Foto: EL PERIÒDIC

Sindicats i empresaris estan d'acord i reclamen programes de formació que puguin obrir un horitzó professional a les 220 persones que busquen feina al Servei d'Ocupació, sense cap qualificació professional. Maria José Espinosa, portaveu de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), va afirmar ahir que «curiosament els sindicats i l'empresariat sempre hem estat d'acord en què la formació és una eina fonamental» i va afegir «Govern no respira al respecte, però hi ha pocs llocs al món on no existeixin polítiques de formació laboral». Espinosa també lamenta que «el mercat és cada vegada més especialitzat i si la gran demanda ve de persones poc qualificades a les quals no es dóna una oportunitat de reciclar-se, poc que podran ampliar el seu horitzó laboral». I es mostra crítica amb el programa de Treball Temporal del Govern «oferir feina per sis mesos sense una planificació no soluciona el problema, només és un pegat. En canvi, si en aquests sis mesos els treballadors es formessin, en acabar el programa potser podrien reinserir-se de debò al món laboral».

Xavier Altimir, president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) reprèn la idea, «fa temps que es parla de formació laboral i continuada i s'ha posat en marxa alguns programes, però encara és insuficient». Altimir també reconeix que el problema s'accentua quan es tracta de treballadors sense qualificació o poc qualificats, «necessitem una formació que recicli els treballadors que fins ara han pogut treballar en un o altre sector amb poca preparació, cap als sectors que ofereixen llocs de treball, i aquesta és una feina de l'Administració però també dels empresaris, cal que parlem i que conjuntament posem mans a l'obra, perquè el més important és que tingui feina tothom».

Marc Aleix, president de la Petita i Mitjana Empresa (PIME), recorda que «fa uns anys des de la PIME vam combatre que es donés feina a gent que encara no havia acabat els estudis, sobretot en el sector de la construcció, al·legant que es guanyarien sempre molt bé la vida i que estudiar no servia per a res». A més de defensar la formació laboral, Aleix defensa la formació des de la base perquè «som un país turístic i no podem competir en el terreny dels grans sense estar preparats, lamento que mentre les coses han anat bé per a Andorra, no hem estat capaços de pensar en el futur, i ara la realitat ens atrapa». Altre punt en què coincideixen empresaris i sindicalistes és que el retrocés del nombre d'aturats del juliol no és significatiu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT