PUBLICITAT

El mercat dels Marginets sobreviu amb 3 establiments

  • El producte de qualitat i el tracte professional encara atrau alguns clients fidels del país
SELVA LÓPEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
ANY 2008 - Una clienta compra fruita en una de les parades del mercat. A la galeria, ANY 2012 - Diversos establiments tancats, la setmana passada Foto: TONY LARA

Si no fos per la vistosa botiga de bacallà a l'entrada del mercat, qualsevol podria pensar que es tracta d'un local abandonat. Fins i tot pot despertar certa nostàlgia, ja que sembla que en un passat no gaire llunyà va passar alguna cosa que va fer tancar la majoria de les parades. Això no va succeir ben bé així, més aviat va ser un procés progressiu. Durant els seus inicis, hi havia molta varietat de parades i l'ambient estava assegurat. No obstant, els hàbits dels andorrans van anar canviant al mateix ritme que creixia el país. Ja a principis dels noranta, l'oferta de supermercats era força variada i no feia falta anar al mercat per aconseguir un producte fresc . «No ha estat un tancament massiu, tot ha anat molt a poc a poc», va explicar el propietari de la bacalleria Zapata, David Cabezas.

Actualment només queden tres establiments oberts: una polleria, una peixateria i la bacalleria. I en ser època de vacances, només la darrera està oberta aquests dies. El seu kit de supervivència és oferir un producte força exclusiu i de qualitat que els permet competir amb les grans superfícies. A més d'un tracte professional amb uns clients del país que conserven des de fa molts anys. «El mercat ha de viure d'això», insisteix Cabezas, ja que altrament no podrien competir amb els grans supermercats. Tot i això, el seu cas no deixa de ser força excepcional, ja que la cultura de mercat no sembla encaixar amb l'estil de vida andorrà. «A Andorra no hi ha cultura de mercat. Ja als anys noranta va començar a no venir molta gent» apuntava Cabezas.

El propietari compara la situació amb Espanya, on alguns mercats «encara se salven» per pertànyer a l'ajuntament. Al Principat la situació és molt diferent. Al tractar-se de diferents locals de propietat privada, el Comú d'Andorra la Vella gairebé no hi ha intervingut. L'única acció que es va dur a terme va ser limitar l'estacionament de l'entrada fins a un màxim d'una hora perquè hi hagués més moviment de cotxes. La iniciativa, segons Cabezas, no ha acabat de funcionar. El lloguer de les parades buides oscil·la actualment al voltant dels 200 euros. Un preu que tampoc ha aconseguit captar nous inversors. «Si una persona té ganes de posar una botiga i ve aquí, veu que està tot tancat i que no hi ha ambient de mercat doncs no l'incita a obrir». El propietari de la bacalleria Zapata veu difícil que la situació pugui revifar. «Ho veig molt complicat, no només perquè hi ha moltes botigues tancades, sinó perquè les que estan obertes no tindran continuïtat [generacional]. De moment, però, la botiga els va bé i poden mantenir els nou empleats que hi tenen entre venedors i distribuïdors.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT