PUBLICITAT

Pujada de l'IVA a Espanya: més consum, menys turistes

  • Andorra es beneficiarà de l'augment de preus de productes com els de bellesa, bolquers, ulleres i lentilles
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Nombrosos turistes creuen per l'avinguda de Meritxell, aquest divendres Foto: TONY LARA

El dia 1 de setembre, Espanya patirà una important pujada de l'impost indirecte amb què estan gravats la majoria dels productes: l'IVA. Els augments poden ser de dos punts, de tres, i fins i tot de 17 punts. Aquests increments afecten productes de consum habitual, productes que es poden trobar al Principat i a preus beneficiosos. Per aquest motiu, la pujada de l'IVA beneficiarà Andorra ja que els espanyols veuran el Principat com un refugi de compres on poder adquirir tot allò que més ha pujat. Però a la vegada, pot suposar un revés en l'afluència de turistes, ja que no seran pocs els que, al perdre poder adquisitiu, optaran per no fer les escapades a Andorra que venien fent fins ara. En aquesta disjuntiva es troben els comerciants, asseguren.

És a dir, en línies generals, i tal i com apunten els comerciants, sí que s'entreveu que el consum dels espanyols que visitin Andorra augmentarà. Però en contrapartida, els propis comerciants temen que encara s'accentuï més la davallada de turistes. Tal i com va manifestar la presidenta de la Federació d'Associacions de Comerciants d'Andorra (FACA), Susagna Venable, en un principi, la pujada de l'impost «ens pot beneficiar», però a la llarga, si els espanyols perden poder adquisitiu, «pitjor per a nosaltres, perquè pujaran menys a Andorra».

Pel que fa a les patronals, la Cambra de Comerç i la CEA, ja han manifestat que la pujada de l'IVA s'ha de veure com un factor positiu pel país, sense oblidar que s'ha d'explorar altres mercats per evitar la dependència amb el consum espanyol. I més si aquest segueix decreixent. Mercats en expansió són tots els països de l'est, el rus i també l'asiàtic, com els japonesos, que cada vegada coneixen més en nom d'Andorra.

Comprar a l'agost per evitar l'IVA / D'altra banda, el que sí que es comença ja a notar és que molts turistes espanyols aprofiten aquest darrer mes sense IVA per carregar el cotxe de productes que en poques setmanes s'encariran considerablement. Els comerciants estan notant, per exemple, més compres de bolquers per a nadons, productes de cosmètica o d'higiene personal. Són alguns dels articles que viuran un increment més important: passaran del 8 al 21%. Però encara veurà més elevada la diferència el material escolar, que passa del 4 al 21%, a excepció dels llibres de text. Llibretes, carpetes, agendes, bolígrafs... són productes que a Andorra es tornaran molt atractius a partir de l'1 de setembre. Pel que fa a la roba, les sabates, la joieria, el tabac, l'alcohol i l'electrònica, articles que acostumen a ser molt anhelats pels espanyols quan pugen a Andorra, passen del 18 al 21%.

D'altres productes que també s'encariran a Espanya i que es poden comprar a Andorra són els serveis de nutrició i estètica o els productes de veterinària, tots dos sectors al 21%. D'altra banda, les compreses i els tampons, així com les ulleres i les lentilles, passen del 8 al 10%. Des del comerç Opti-K, especialitzat en tot tipus d'ulleres, van manifestar que no confien que la pujada els suposi un increment molt important en les vendes, tot i que potser sí en el cas de les ulleres de sol, que pugen tres punts. El que sí que van assegurar és que a l'agost estan tenint més afluència de compradors espanyols, «sense tampoc ser una bogeria».

Això sí, hi ha un producte que puja i que segur que en cap cas beneficia a Andorra. Es tracta del transport. Viatjar a Andorra en transport públic serà, a partir de l'1 de setembre, dos punts més car.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT