PUBLICITAT

Els radars a Valira Nova acaparen un 26% de les multes de velocitat

  • Les sancions es disparen un 27,6% amb els nous dispositius fins a 1.281 en els primers sis mesos de l'any
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Urbanització de Valira Nova, on s'han instal·lat els dos radars de velocitat. Foto: TONY LARA

L'encara flamant radar de la urbanització Valira Nova a Encamp s'ha convertit en un dels principals actius sancionadors a les carreteres del país en menys de mig any des de la seva posada en marxa. En només quatre mesos, aquest punt de control de la velocitat ja ha enregistrat fins el 26% del total de multes per superar el límit establert.

En total, durant els primers sis mesos de l'any la Policia ha imposat 1.281 multes per anar més ràpid del permès, el que suposa un increment del 27,6% respecte al mateix període de l'any passat. Tot i així, s'ha de tenir en compte que durant aquest semestre han entrat en funcionament tres nous radars. Dos són els de Valira Nova, que es van estrenar al març. L'altre és al tram del túnel del Pont Pla, que va arrencar al mes de juny.

Menys que fa dos anys / El nombre d'infraccions detectades gràcies als radars de velocitat durant el primer semestre de l'any és superior al del mateix període del 2011. A l'any anterior, el total arribava a les 1.004 sancions, 277 menys que en la campanya actual.

Tot i l'increment, però, aquesta xifra continua sent inferior al nombre d'infraccions que es van detectar en el primer semestre del 2010. Fa dos anys, aquests valors van assolir les 2.445 multes. És a dir, gairebé el doble, informa l'ANA.

La parròquia on es van donar més excessos de velocitat durant els primers sis mesos de l'any ha estat, amb diferència, Encamp. El radar de l'avinguda de la Bartra ha detectat un total de 402 infraccions, que són gairebé el doble de les que es van comptabilitzar en tot l'any passat. A més, al mes de març van entrar en funcionament els radars de la urbanització Valira Nova, i en quatre mesos van registrar 332 excessos de velocitat, que representen el 26% del total. I és que es tracta d'una zona on els veïns van reclamar aquest dispositiu perquè l'ampliació de la calçada a quatre carrils podria incrementar la velocitat dels conductors.

El següent radar que va detectar més excessos de velocitat va ser el de l'oratori de Sant Antoni, a la Massana, amb 163 trets, seguit del radar mòbil, que es va canviant d'ubicació segons les necessitats, i que va registrar 121 infraccions. El dispositiu situat a la carretera de l'Obac, a Escaldes-Engordany, va disparar 96 cops, mentre que el de la CG1 de Sant Julià de Lòria, 50, el del Túnel del Pont Pla a Escaldes-Engordany, 47, i a la Massana 38.

A més, al mes de juny es va posar en funcionament un radar de tram al túnel del Pont Pla, que permet controlar la velocitat d'una manera més estricta. El nou dispositiu controla les matrícules dels vehicles que entren al túnel i calcula la velocitat a la que han fet aquest recorregut quan capta les matrícules a la sortida. Amb aquest sistema, en lloc de saber la velocitat en un moment determinat, es pot calcular la mitjana de tot el tram, i així, durant el mes de juny es van detectar un total de 32 excessos.

L'any passat, juliol i agost van ser els mesos que van registrar un major nombre de sancions per velocitat, per tant, cal esperar fins més endavant per saber si la mitjana encara continuarà augmentant. A més, aquest juliol es va posar en marxa un nou radar de tram, que és el del túnel de les Dos Valires, amb l'obertura d'aquest. En aquesta zona la velocitat permesa és de 80 kilòmetres per hora, més que en la resta de radars que estan calibrats a 60. A més, en aquest túnel, si un vehicle circula amb excés de velocitat, les pantalles informatives anuncien la matrícula d'aquest i la seva velocitat per alertar al conductor.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT